I ovog Bajrama Hayat televizija je za vas pripremila bogat cjelodnevni program, a to znači da ćete imati priliku uživati u dijeljenju zajedničkih trenutaka, razgovora, darova, čuti kako se to njegovalo kroz vrijeme u našoj tradiciji.

S obzirom na to da niti jedno druženje, niti jedno sijelo nije moglo proći bez pjesme za istančani sluh duše, bez sevdalinke, tako ni ovaj Bajram neće proći bez naše tradicionalne pjesme. Mi čuvamo i njegujemo ono što je naše. Jer, u svijetu u kojem živimo, nepoznato nam ostaje samo ono što ne znamo o svojoj prošlosti.

U večernjem dijelu programa imat ćete priliku čuti sevdalinku na jedan drugačiji, posredan način kako svjedoči o kulturnoj specifičnosti naše zemlje, isto kao što tu specifičnost upotpunjuju sve naše bajramske tradicije.

Svaki čovjek izborom muzike definiše sebe. Ona je stil, ona je vlastiti izbor mogućnosti promišljanja. Emotivni izražaj. Mnoge su pjesme koje ne umiru! Pjevali su ih, kako treba, rijetke legende, i te će pjesme živjeti. A mi ih čuvamo u njihovom obliku i stvaramo da traju. Da budu naš doprinos trenutku i vremenu.

U specijalnoj bajramskoj emisiji donosi ih glas koji zadivljuje – operski pjevač Kenan Hasić u pratnji orkestra Harisa Kaltaka.

Ova specifična kombinacija utkiva svježinu današnjice u ustaljene postulate koje je vrijeme etabliralo – sevdah u interpretaciji operskog pjevača.