Bivši američki predsjednik Barack Obama oglasio se nakon jučerašnje debate između Joea Bidena i Donalda Trumpa.

Obama je podržao aktuelnog američkog predsjednika Bidena, smatrajući da je debata bila samo loša noć za Bidena.

- Loše debatne večeri se dešavaju. Vjerujte mi, znam. No, ovi izbori su i dalje izbor između nekoga ko se cijeli život borio za obične ljude i nekoga kome je stalo samo do sebe. Izbor između nekoga ko govori istinu, ko razlikuje dobro od zla i ko će dati američkom narodu to dati kao pravo i nekoga ko kroz svoje zube laže u svoju korist. To se sinoć nije promijenilo i zato je u novembru toliko toga u igri - poručio je Obama.


Podsjećamo, jučer je bila prva debata između Bidena i bivšeg američkog predsjednika Trumpa, a organizovao ju je CNN.

Obojica pretenduju na drugi predsjednički mandat. Stručna i šira javnost je saglasna da je Biden bio jako loš u debati, dodatno sumnjajući u njegovu psihofizičku spremnost da ostane predsjednik svjetske sile broj jedan.

Zbog toga se u Demokratskoj stranci, kojoj pripada Biden, spominje mogućnost da Biden ipak ne bude njihov kandidat za predsjednika. Osim toga, ocjena je da ni Trump nije briljirao u debati, ali da nije bio toliko loš koliko je bio loš Biden.

Biden je bio potpredsjednik SAD-a u Obaminom prvom predsjedničkom mandatu. Predsjednički izbori u SAD-u bit će održani u novembru.