Predsjednički izbori u SAD se bliže. Ponovo će na suprotnim stranama biti isti kandidati kao i na prošlim izborima, Joe Biden i Donald Trump.

Kako je to tradicija u SAD, prije izbora se održavaju javne debate na kojima kandidati iznose svoje planove koje će sprovoditi ako uđu u Bijelu kuću. Prva takva debata je bila rano jutros po našem vremenu u kojoj su svoje stavove suprostavili Biden i Trump.

Reakcije nakon debate su bile različite. Demokrate su razočarane nastupom njihovog kandidata i sadašnjeg predsjednika SAD dok su Republikanci pohvalili nastup Trumpa. I pojedini analitičari iz SAD su ocijenili da je ovu prvu debatu pobijedio Trump.

O ovoj debati smo razgovarali sa Zijadom Bećirovićem, direktorom Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, u našoj emisiji 'Dobar dan BiH'.

-Zabrinjava da ljudi u takvoj starosnoj dobi vode Ameriku, bez obzira o kome se radi. Radi se o zemlji koja predstavlja lidera u svijetu. Imamo čovjeka koji se nametnuo kao predsjednički kandidat i koji je preuzeo Republikansku stranku. I imamo Bidena koji zabrinjava javnost svojim zdravljem. Amerika se nalazi u turbulentnom okruženju te pitanje ovih izbora je i pitanje njene budućnosti. Međutim, to je zemlja instiutcija. Trump je pokušao da povrijedi te institucije, ali ipak institucije vladaju Amerikom. On može dati određeni miris svoje politike prema pojedinim zemljama. Međutim, to je odnos ozbiljne zemlje, SAD-a, prema drugim zemljama. Zato je važno za male države da se pozicioniraju prema zapadnim državama – navodi Bećirović.

Nakon prve debate, pojavile su se špekulacije da bi Biden mogao biti zamijenjen kao kandidat. Naš gost nam je otkrio koje ime bi to moglo biti.

-Ja bih ostavio tu mogućnost da dođe do zamjene kandidata. I to da bude dama, Michelle Obama. Iako ne možete to nigdje pročitati, ne znači da se to ne razmatra – poručuje Bećirović.

SAD su karakteristične po tome što pobjednika na predsjedničkim izborima određuju elektorski glasovi. Iako neki kandidat dobije više glasova a manje elektora gubi izbore. Bećirović naglašava da su Amerikanci vidjeli šta je Trump uradio za svog mandata te da je situacija u SAD teška.

-Mislim da elektori dopuštaju drugačije izbore rezultata suprotno volji građana. Vidjeli su šta je uradio Trump za svog mandata a vide i slučajeve koji se vode protiv njega. Neki kongresmeni su javno rekli da neće za njega glasati što govori o težini situacije u SAD. To se također vidi i po potezima na međunarodnoj sceni. Amerika je zemlja šansi pa je po tome i Trump postao predsjednik države – kaže Bećirović.

Bećirović se osvrnuo i na politiku SAD prema BiH i regionu. Istakao je kako se ne može tako lahko promijeniti odnos SAD prema našoj državi ali i regiji Zapadnog Balkana zbog drugih prioriteta u vanjskoj politici Amerike.

-Vrlo teško da se može promijeniti odnos prema BiH jer mi nismo prioritet. Recimo Gaza i Ukrajina su važne. Region i BiH su važne samo da ne bi došlo do eskalacije sukoba i širenja ruskog uticaja. Sve zemlje, čak i Srbija, vode američku politiku. Vidjeli smo i da je ambaasdor Hill pohvalio Srbiju što govori da je jedno retorika a drugo ono šta se uradi – ističe Bećirović.