Nedžad Bićo, predsjednik udruženja poljoprivrednika FBiH, gost je večerašnjeg izdanja emsije „7PLUS“, a direktni povod je najava poljoprivrednika da ukoliko im se do 01. jula ne isplate poticaji za prvi kvartal, da će organizovati proteste i blokirati granične prijelaze i autoputeve.

- Čak i da je bilo volje da se ispune zahtjevi, teško je da bi bilo dovoljno vremena, ali ima pomak jer je ministar sazvao sastanak u ponedeljak na kojem će biti sva relevantna udruženja i vidjet ćemo šta će biti. Ja se nadam najboljem - kaže Nedžad Bićo odgovarajući na pitanje da li će poljoprivrednici ispuniti obećanje o blokadi puteva i graničnih prelaza i dodaje da je prema dostupnim informacijama sve spremno za isplatu, ali da postoji dio oko strategije koji nikome nije jasan:

- Mi želimo da znamo šta se dešava i zašto nema isplata. U ovoj godini još ništa nije plaćeno, a veliki su problemi na terenu uključujući i vremenske neprilike – vidjeli ste kiša, grad, suša. Nimalo dobra situacija, i zato se traži hitna isplata poticaja za prvi kvartal. Drugi je istekao sa sutrašnjim danom. Postoji još puno nekih drugih problema, ali je sad najbitnije da se hitno isplati prvi kvartal. Meni ostaje da se nadam najboljem tokom sastanka u ponedjeljak, a ako ne bude vidjet ćemo šta dalje sa ostalim kolegama, jer ovdje ključnu odluku donose primarni poljoprivredni proizvođači, jer se najviše o njima i radi - potvrđuje Nedžad Bićo da još uvijek postoji šansa za proteste koji bi uključivali paralizu saobraćaja u našoj zemlji dodajući da je očekivana uplata za prvi kvartal 35 do 40 miliona KM i da novac postoji, ali je problem u strategiji .

Bićo za "7PLUS" Bokade su moguće, nas ne interesuje zašto političari ne rade svoj posao

- Ta strategija nama ne znači ništa, jer poljoprivrednike nije briga zašto političari ne rade svoj posao. Nakon puno promjena diskusija i svega, strategija je usvojena u Predstavničkom domu, ali sad je stala u Domu naroda gdje nam kažu da nema isplata bez usvojene strategije. To po nama nije normalno, a nije ni u redu. Ako nešto nije usvojeno ili nije validno, radi se po starom. Ministar kaže da se ne može isplatiti dok se ne usvoji strategija, a nama nije jasno zašto ona stoji na Domu naroda - potencira Nedžad Bićo zahtjeve poljoprivrednika i njihovo neslaganje za političkim uslovljavanjima isplate za koju postoji osiguran novac.

O čemu se radi u strategiji, zašto Nedžad Bićo misli da ova zemlja želi da bude zemlja uvoznica hrane, zašto se svake godine obrađuje sve manje umjesto sve više naše zemlje, te šta je tajna strategije, saznajte gledajući do kraja ovaj izuzetno direktan i jasan razgovor koji je vodila naša Amira Jablan.