Evropska komisija preporučila je održavanje Međuvladine konferencija s Crnom Gorom i uputila pozitivnan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 (IBAR), javljaju crnogorski mediji.

Prema neslužbenim informacijama crnogorskih medija, time je EK dala zeleno svjetlo za daljnje razmatranje izvještaja u Vijeću EU-a.

Izvještaj o ispunjavanju privremenih mjerila (IBAR) Evropska komisija je predala državama članicama EU-a koje konačno odlučuju o nastavku procesa pristupnih pregovora između zemlje kandidatkinje i Evropske unije.

EK je u svojoj procjeni zaključila da je Crna Gora sveukupno ispunila privremena mjerila, postigla dobar rezultat na novou usklađenosti i napreduje u primjeni pravne stečevine EU-a i evropskih standarda u poglavljima 23 i 24.

U slučaju Crne Gore, pozitivan IBAR je bio neophodan da bi zemlja izašla iz višegodišnjeg zastoja u procesu pregovora o članstvu. Crna Gora otvorila je sva poglavlja, ali samo tri ih je dosad privremeno zatvorila.

Crna Gora je 2008. aplicirala za članstvo u EU, a pristupni pregovori započeli su 29. jula 2012.

Do zastoja u pregovorima između EU i Crne Gore, došlo je 2020. kada je prvi put nakon tri desetljeća na parlamentarnim izborima smijenjena Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića.