Već znate da, između ostalog, ne treba stajati ispod drveta, držati se za metalnu ogradu ili biti pod tušem dok grmi.

Međutim, sigurni smo da ste se nekada zatekli napolju tokom grmljavine i zapitali da li će vaš pametni telefon privući grom ukoliko pozovete taksi ili ako provjerite društvene mreže.

Iako su pametni telefoni kakve danas poznajemo već duže od 15 godina u masovnoj upotrebi, još uvijek postoji veliki broj nedoumica kada je njihovo korištenje u pitanju, a „da li je opasno koristiti telefon tokom grmljavine“ je jedna od njih.

Da li je opasno koristiti telefon tokom grmljavine? Stručnjaci o mitu koji kruži godinama

Pravo je vrijeme da tu nedoumicu razriješimo jednom za svagda, i to ne samo za telefone, već i za druge prenosive uređaje koji se napajaju baterijom.

Da li pametni telefoni privlače grom?

Ukoliko se brinete da li vaš pametni telefon može da privuče grom, odgovor je „ne“. Bez obzira što se u njemu nalaze metalne komponente, rizik od udara groma prilikom telefoniranja ili upotrebe telefona nije ništa veći nego da u ruci držite ključeve ili metalni novac. A koliko je opasno držati metalne predmete u ruci?

„Telefoni, male metalni predmeti, nakit itd, ne privlače gromove. Ljude udara grom jer se nađu na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Pogrešno mjesto je bilo gdje napolju, a pogrešno vrijeme je grmljavina u blizini“, kaže Džon Džeseniju, stručnjak iz američke Nacionalne meteorološke službe.

Mit da telefoni privlače gromove nastao je prije mnogo godina, a u međuvremenu je uspio da se proširi bez ikakvog osnova za iznijete tvrdnje.

Da li je opasno koristiti telefon tokom grmljavine? Stručnjaci o mitu koji kruži godinama

Medicinska profesija je svjesna postojanja raznih dezinformacija koje kruže o ovoj temi, a dr Meri En Kuper sa Univerziteta u Čikagu se bavila upravo tim pitanjem u svom radu o povredama nastalim usljed udara groma: „Medicinska literatura i medicinska praksa obiluju primjerima mitova koji nastaju iz pogrešno pročitanih, pogrešno citiranih ili pogrešno protumačenih informacija, koje se zatim propagiraju bez daljeg istraživanja“.

Kako tvrdi dr Kuper, „iako mnogi izvještaji o povredama nastalim usljed udara groma uključuju ljude koji su koristili mobilne telefone, ovi izvještaji su posljedica sveprisutnosti ovih uređaja, kao i nepažnje njihovih korisnika na vremenske uslove, te nemaju nikakve veze sa samim telefonima“.

Američka Nacionalna meteorološka služba objašnjava – visina, šiljasti oblici i izolacija su dominantni faktori koji kontrolišu gdje će grom udariti.