Putarina će se od sljedeće godine, osim na autoputevima, naplaćivati i na brzim saobraćajnicama u Srbiji, a za najveće šlepere i na pojedinim magistralnim putevima koji su opterećeni, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić.

Vesić je naveo da će biti formirano posebno preduzeće koje će baviti samo naplatom putarine.

-Putarina se po zakonu sada naplaćuje samo na autoputevima. Već do 2026. godine imat ćemo završenih skoro 180 kilometara brzih saobraćajnica pa će početi naplata i njihovog korištenja, ali ne preko rampi, već satelitskim praćenjem vozila. Cijena putarine na brzoj saobraćajnici ne može da bude ista kao na autoputu ali će se korištenje naplaćivati", rekao je Vesić za Blumberg Adriju.

Na pitanje zašto se osniva posebno preduzeće za naplatu putarine, odgovorio je da se očekuje da, sa naplatom putarine na autoputevima, brzim saobraćajnicama i najvećim šleperima na pojedinim magistralnim pravcima, iznos bude oko tri puta veći, nego ove godine kada se očekuje više od 40 milijardi dinara prihoda, a takav posao prevazilazi kapacitete "Puteva Srbije".

Ministar je ukazao i na potrebnu reorganizaciju putarskih firmi, kako bi se jedna bavila samo autoputevima, druga svim ostalim putevima i posebna koja će naplaćivati putarinu.