U današnjem izdanju emisije „Dobar dan BiH“ kustosica izložbe mr. sci. Đana Kukić govori o odjecima vrlo posjećene izložbe u Puli, ali i važnosti promocije naših kulturnih vrijednosti i posebnosti, naročito lijepe sevdalinke, čiji je Safet Isović bio poznat i priznat ambasador.

„Izložba je nastala prije dvije godine, kao jedna vrsta sjećanja na doajena sevdalinke Safeta Isovića, a povodom 15 godina od njegove smrti. Ovo gostovanje u Puli je nastalo i kao nastavak saradnje koju smo ostvarili i sa prethodnom izložbom posvećenoj Ahmedu Muradbegoviću, koja je, također, gostovala u Puli. Bilo je vrlo interesantno i lijepo vidjeti toliki odaziv, jer se ista održava u Istri, a Istrijani su malo drugačijeg mentaliteta, ali sevdalinka je potpuno naš brend i, zaista, možemo biti ponosni da se predstavljamo sevdalinkom Evropi i svijetu, a sevdalinka je dio tog ukupnog evropskog naslijeđa“, objašnjava kustosica izložbe Đana Kukić razloge za ovu izložbu i njen vrlo uspješan odaziv, te podsjeća da se sevdalinka, a posebno opus Safeta Isovića već pomalo zaboravlja:

Đana Kukić za DD BiH : Sevdalinka je BH kulturni brend koji treba promovirati

„Znate, mlađe generacije uopće ne znaju ko je bio Safet Isović i ovo je moj mali doprinos naporima da se sevdalinka sačuva i ne zaboravi. Zahvalna sam Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre koji su inicirali dolazak izložbe i koji vrlo profesionalno već 29 godina rade na promociji bosanskohercegovačke baštine, bilo da je riječ o kulturi ili muzici i već su, u nekoliko navrata, naše akademike pozivali kako bi predstavili našu kulturu na najbolji mogući način“ naglašava kustosica Kukić vrijednost rada i saradnje sa Nacionalnom zajednicom Bošnjaka u Istri kojom se jača bilateralna kulturna saradnja Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a posebno Sarajeva i Pule koji su pobratimski gradovi.''

O drugim važnim porukama izložbe, značaju međunarodne promocije, čuvanja istraživanja sevdalinke, poslušajte u ostatku ovog razgovora koji je vodila Amira Jablan u današnjem izdanju emisije „Dobar dan BiH“.