Nakon višesatnog sastanka i brojnih pregovora lideri zemalja Evropske unije u kasnim noćnim satima donijeli su odluku o prijedlozima i imenovanju zvaničnika na najvažnije funkcije unutar Evropske unije.

Kao što je već od ranije poznato, najvažnije funkcije u Evropskoj uniji, koje uključuju predsjednika Evropske komisije, predsjednika Vijeća Evropske unije te visokog predstavnika za vanjsku politiku Evropske unije, rasporedile su frakcije Evropske narodne stranke (EPP) te socijaldemokrate (S&D).

U četvrtak kasno uvečer, iz Brisela je saopćeno kako su se lideri zemalja dogovorili političko vodstvo bloka za narednih pet godina, prenosi Klix.

Kako je naglašeno, za predsjednika Vijeća Evropske unije, funkcije koju je do sada obavljao Charles Michel, izabran je Antonio Costa, bivši premije Portugala. Prema pravilima, Costa će ovu funkciju preuzeti 1. decembra te su njega automatski izabrali lideri zemalja EU.

- Sa snažnim osjećajem misije preuzet ću odgovornost za funkciju predsjednika Vijeća EU. Bit ću u potpunosti posvećen promoviranju jedinstva između svih 27 država članica i fokusiran na provedbu Strateške agende - rekao je Costa.

Kada je riječ o drugim funkcijama, ukoliko sve bude prema planu, posao predsjednice Evropske komisije trebala bi nastaviti Ursula von der Leyen koja je predložena kao kandidat za ovu funkciju.

- Željela bih jednostavno da izrazim svoju zahvalnost liderima koji su podržali moju nominaciju za drugi mandat - rekla je Von der Leyen.

Josepa Borrella, dosadašnjeg šefa evropske diplomatije, na ovom mjestu u narednih pet godina trebala bi zamijeniti aktuelna premijerka Estonije Kaja Kallas.

- Ovo je ogromna odgovornost u ovom trenutku geopolitičkih tenzija. Bit ću u službi zajedničkih interesa i radit ću sa zadovoljstvom sa Costom i Von der Leyen. Evropa bi trebala biti mjesto gdje su ljudi slobodni, sigurni i prosperitetni - rekla je Kallas.

Za razliku od imenovanja Coste, imenovanje Kallas i Von Der Leyen još uvijek nije konačno i bit će potrebno da ih u narednom periodu na ovim funkcijama potvrdi i Evropski parlament.