Svečana akademija Manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine-Igman 2024.- Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti“, počela je večeras u Memorijalnom centru Sarajevo-Kovači.
Akademiji je prethodio defile učesnika manifestacije nakon čega je položeno cvijeće na Centralnom nišanu na Šehidskom mezarju Kovači, na mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića te na Zidu sjećanja u Memorijalnom centru Kovači.

Alija Kožljak, šef kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, kazao je za Hayat da mu je zadovoljstvo da prisustvuje uime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića.

- Sam naziv manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine-Igman 2024.- Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti“ potvrđuje strateški značaj Igmana u odbrani BiH. Borbe su vodili pripadnici i jedinice sa cijelog prostora BiH. Svoj ratni put sam počeo na Igmanu. Politika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića je da se snaže institucije BiH jer će one omogućiti efikasno odvraćanje svih nasrtaja na suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Za nezavisnost BiH živote su dali brojni borci i obaveza nam je da posjećamo na njihovu herojsku borbu. BiH nema alternativu članstvu u NATO i EU – kazao nam je Kožljak.

Načelnik općine Vogošća Migdad Hasanović istakao je da je važno da podsjećamo na ono što se dešavalo.
- Samo iz jednog razloga - tražeći istinu, ne osvetu nego pomirenje – rekao je Hasanović.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović istakao je da je ponosan što je kao ministar, ali i kao branitelj grada Sarajeva učestvovao u defileu kao i veliki broj djece.

- Agresija nikada nije prestala samo su različiti načini. Sve moramo u stranu staviti, u ovome ne smije biti razlika, država treba da nam je na prvom mjestu. Mi smo čudo bosanskog otpora, uvijek se sjećamo heroja, a zločinci nek se sjećaju ratnih zločinaca – rekao je Osmanović.

Akademik Ejup Ganić, član Predsjedništva RBiH od 1990. do 1996. godine, rekao nam je da je važno birati sposobne ljude na funkcije.
- Od opštine pa do Predsjedništva, i to će dati rezultate, mora se više ulagati u obrazovanje, u školovanje ljudi. Spasili smo zemlju u skoro nemogućim uslovima. Treba gledati sa optimizmom, izabrati dobre pojedince i nastaviti dalje – rekao je Ganić za Hayat.

(E. A. – A. J.)

Foto: E. Ahmetašević/Hayat.ba