Nizozemska selekcija, ili možda bolje rečeno njen selektor Ronald Koeman zna kako se osvaja Evropsko prvenstvo. Naime, Koeman je bio član zlatne selekcije koja je podigla pehar prvaka Evropskog prvenstva davne 1988. godine. Tada su u finalu savladali Sovjetski savez sa 2:0 golovima Gulitta I Van Bastena. Posebno je u sjećanju ostao onaj spektakularni volej Marca Van Bastena iz nemoguće pozicije.

Međutim Koeman je kao trener izuzetno težak i zahtjevan što se vidjelo i tokom njegovog mandata u Barceloni gdje je torturu na svojoj koži osjetio i naš Miralem Pjanić.Selektor Nizozemske je i sada napravio jedan sličan potez jer je u srijedu izbacio krilnog beka Borussije Dortmund Iana Maatsena iz svog tima od 26 igrača za Evropsko prvenstvo, uprkos tome što je njegova sjajna igra pomogla Dortmundu da ode u finale Lige prvaka.

A s druge strane veznjak Barcelone Frenkie de Jong i napadač Atlético Madrida Memphis Depay, obojica koji se oporavljaju od povreda, uključeni su u Koemanov tim i očekuje se da će biti spremni na vrijeme za prvu utakmicu u Grupi D protiv Poljske 16. juna u Hamburgu.

Depay je postigao 44 gola za Oranje i približava se najvišem broju golova svih vremena Robina van Persija koji je postigao 50.

Nizozemci su kroz historiju bili veliki gubitnici jer su trostruki vicešampioni Svjetskog prvenstva, ali ta jedina velika pobjeda na turniru stigla je na Evropskom prvenstvu 1988. u Zapadnoj Njemačkoj, kada je Koeman bio ključni defanzivac u pobjedničkom timu.

U kvalifikacionoj grupi su samo dva puta osjetili gorčinu poraza i to upravo od Francuske sa kojom će se susresti i na EURO-u okviru ove grupe. Pored defanzive u kojoj je Koeman bio specijalista može da raduje i njihova ofanzivna igra budući da su postigli čak 17 golova a primili deset manje, od toga četiri od sjajne Francuske.

(K. Priganica)