Yamal oduševio na debiju na velikom turniru

Španac Lamine Yamal ušao je u historiju u prvom meču svoje reprezentacije protiv Hrvatske, postavši najmlađi igrač ikada koji je nastupio na Evropskom prvenstvu sa samo 16 godina i 338 dana. Uprkos svojoj mladoj dobi, Yamal je pokazao izvanrednu individualnu izvedbu protiv vicešampiona Svjetskog prvenstva 2018., postigavši treći gol za Španiju i stavio pečat na debi za pamćenje.



Mladić iz Barselone je nastavio oduševljavati izvedbom i u drugom kolu sjajnom predstavom protiv Italije prije nego što se odmorio u posljednjoj grupnoj utakmici Španije protiv Albanije s već osiguranim prolaskom u nokaut fazu. Yamal će se sigurno vratiti u početnu postavu kao jedan od ključnih igrača svoje nacije kada se Španija u nedjelju uvečer suoči sa iznenađenjem turnira Gruzijom.



Zanimljivo, novi rekord za najstarijeg igrača turnira postavljen je u grupnoj fazi kada je 41-godišnji Portugalac Pepe igrao u prvoj utakmici protiv Češke.

EURO 2024: Najboljih pet momenata iz nezaboravne grupne faze u Njemačkoj

Bajrami dao leteći start Albaniji

Takmičeći se na završnici Evropskog prvenstva tek drugi put u svojoj historiji, Albanija je bajkovito počela protiv Italije u otvaranju grupe, postigavši gol u 23 sekundi. Strastveni albanski navijači jedva su imali vremena da nađu svoja mjesta na dortmundskom BVB stadionu kada je Nedim Bajrami donio svojoj selekciji zapanjujuću prednost u prvoj minuti.



Bio je to najbrži pogodak u historiji turnira, a iako je Italija napravila preokret i pobijedila u meču, Bajramijev rekordni pogodak ostat će zauvijek u sjećanju navijača njegove nacije.

EURO 2024: Najboljih pet momenata iz nezaboravne grupne faze u Njemačkoj

Šeško je igrač s munjevitom brzinom

Možda je to bila frustrirajuća grupna faza za Benjamina Šeška kada je u pitanju postizanje golova, ali napadač RB Leipziga je i dalje imao ključnu ulogu jer se Slovenija prvi put u svojoj historiji plasirala u nokaut rundu Evropskog prvenstva.

Šeškov tempo i direktnost omogućili su njegovoj ekipi konstantan rezultat u tri remija protiv Danske, Srbije i Engleske. Takođe je registrovao najveću brzinu od svih igrača tokom grupne faze, dostižući impresivnih 35,9 km/h.


Sljedeća za Sloveniju je nezgodna utakmica protiv Portugala, tako da će Šeško i njegovi saigrači morati dati sve od sebe kako bi nadigrali ekipu Roberta Martineza sa velikim zvijezdama.

EURO 2024: Najboljih pet momenata iz nezaboravne grupne faze u Njemačkoj

Preporod Rangnickove Austrije

Bila je to nezaboravna kampanja za Austriju Ralfa Rangnicka koja je sa šest bodova bila na vrhu Grupe D, završivši ispred Francuske, Holandije i Poljske. Austrija je to postigla dok je igrala možda I najuzbudljiviji fudbal na turniru, usvojivši Rangnickov 'gegenpressing' visokog intenziteta kako bi u uzastopnim utakmicama pobijedila Poljsku (3-1) i Holandiju (3-2).



Kao tim, Austrija je pretrčala ukupno 344,13 kilometara, čime je postala četvrta među timovima koji su se plasirali u nokaut fazu. Više su uspjele pretrčati samo Italija (357,74 km), Španija (353,15 km) i Njemačka (344,43 km).



Ključ za taj ukupni rezultat bio je neumorno trčanje veznjaka Nicolasa Seiwalda i Marcela Sabitzera. Oba igrača su bila stalno prisutna tokom grupne faze, pri čemu je Seiwald prešao razdaljinu od 33,7 km u tri meča, a Sabitzer 32,6 km.

EURO 2024: Najboljih pet momenata iz nezaboravne grupne faze u Njemačkoj

Modrić je ušao u historiju uprkos srceparajućem ispadanju

U utakmici u kojoj je bila neophodna pobjeda Hrvatske kako bi došli do trećeg mjesta, kapiten Luka Modrić je još jednom iskoristio priliku, pogodivši iz neposredne blizine kako bi svoju selekciju doveo u vodstvo samo nekoliko trenutaka nakon što je promašio s bijele tačke.



Ne samo da je to bio značajan gol s obzirom na veličinu situacije, već je Modriću pružio i poseban dio historije jer je sa 38 godina i 289 dana postao najstariji strijelac Evropskog prvenstva.Dok je Modrić ostao da žali zbog kasnog izjednačenja Mattie Zaccagnija koji je eliminisao Hrvatsku sa turnira, legendarni veznjak može biti ponosan na još jednu zvjezdanu igru na međunarodnoj sceni.

EURO 2024: Najboljih pet momenata iz nezaboravne grupne faze u Njemačkoj

Hoće li to na kraju biti njegov 178. i posljednji nastup za Hrvatsku? Dva su igrača koji bi još mogli oboriti Modrićev novi rekord u nokaut fazi: spomenuti Pepe i njegov saigrač Cristiano Ronaldo (39).