Evropska unija daje punu podršku sveobuhvatnom planu puta koji je predstavio američki predsjednik Joe Biden, a koji bi doveo do trajnog primirja u Gazi, oslobađanja svih talaca i porasta humanitarne pomoći Gazi, saopćeno je večeras iz Brisela.

Evropska unija cijeni odlučne napore SAD-a, Egipta i Katara u olakšavanju pregovora o okončanju rata između Izraela i Hamasa, uz istovremeno osiguranje sigurnosti Izraela, čemu EU ostaje u potpunosti predana.


- Izgubljeno je previše civilnih života. Trajni prekid vatre hitno je potreban kako bi se osigurala zaštita civila, bezuvjetno i trenutačno oslobađanje svih talaca čija je sigurnost i dobrobit od interesa, te kako bi se povećao dotok prijeko potrebne humanitarne pomoći u Gazu s obzirom na produbljivanje humanitarne krize. Mir i stabilnost na Bliskom istoku u interesu su oba naroda, regije u cjelini, ali i globalno - navodi se u saopćenju.


Evropska unija potiče obje strane da prihvate i ispune prijedlog od tri faze i spremna je pridonijeti oživljavanju političkog procesa za trajni i održivi mir, temeljen na rješenju s dvije države, te podržati koordinirane međunarodne napore za obnovu Gaze, javlja Fena.