Kulturno-umjetničko društvo „Meraklije“ iz St. Gallena u Švicarskoj orginziralo je tradicionalnu folklorijadu, a koja je i ovaj put na jednom mjestu okupila KUD-ove iz Švicarske, Njemačke, Austrije...

Pored domaćina na ovoj folklorijadi učešće su uzeli ''Kulin Ban'' iz Graca, ''Bosančica'' iz Minhena, ''Eschen'' iz Lihtenštajna, ''Sevdah'' iz Oberentfeldena, ''Bosanski ljiljan'' iz Lucerna, ''Zlatni ljiljan'' iz Buchs-a, kao i ''Bosanski sjaj''.

Ova folklorijada je bila samo nastavak sa druženja iz Turske gdje je dosta bh. folklornih društava bilo na tamošnjoj folklorijadi.

''Još jednom smo pokazali snagu naše zajednice! Smotra KUD Meraklije u St. Gallenu bila je nezaboravan događaj, ispunjen veseljem, pjesmom i plesom.

Atmosfera je bila nevjerovatna, muzika je bila vrhunska, a svaki nastup je bio poseban na svoj način. Hvala našim gostima koji su svojim prelijepim koreografijama uljepšali naš program. Vidjeti toliko osmijeha i radosti na licima svih prisutnih bila je najveća nagrada za sav trud koji smo uložili.

Od srca hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji i realizaciji ovog događaja. Vaša predanost i rad su neprocjenjivi i bez vas ovo ne bi bilo moguće. Posebna zahvala ide svim izvođačima, volonterima, sponzorima i, naravno, našoj divnoj publici koja je svojim prisustvom uljepšala našu folklorijadu.

Ponosni smo na našu kulturu i radujemo se budućim događajima gdje ćemo se ponovno okupiti i zajedno slaviti ono što jesmo’’ – rekao nam je Huse Semanić.

Predsjednik “Meraklija” Huse Semanić se posebno zahvalio svim folklornim grupa koji su bili dio programa,a posebno KUD “Kulin Ban” iz Graca koji su prešli dugačak put da bi bili dio ove fenomenalne manifestacije i folklorijade ,a koju “Meraklije “ organiziraju već peti put zaredom.

U muzičkom dijelu programa nastupali su fenomenalna Nerka Hodžić i Davor Badrov. Njih dvoje su mnogobrojnu publiku oduševili svojim nastupom. Davor njegovim neprolaznin hitovima ,a Nerka kako njenim pjesmama tako i pjesmama njenih popularnih koleginica Dragane Mirković, Zlate Petrović i mnogih drugih.

(B.Šišić)