Znam da je nacionalizam taj koji moderira manifestacije, pa nažalost i ovu jajačku. Kako se sjetiti moje malenkosti kad se kontinuirano borim protiv nacionalizma i fašizacije kulturnog prostora Bosne i Hercegovine? A na vlasti su nacionalisti.

Za Hayat.ba piše: Akademik Gradimir Gojer



Oni su književniku Džemaludinu Latićui meni tendenciozno ugasili i manifestaciju „Plivske omahe“, jer je sadržajno i svojim temeljnim zračenjima prelazila entitetske crte i bila reprezent bosanskohercegovačkog zajedništva!

Znam da mi ni jednim gestom Jajce i Brčko, festivalski gradovi bh teatra, neće dati priliku da se na dostojanstven način oprostim od bh teatra. Znam, jer tim manifestacijama ne struji kozmopolitski nego u provinciju zaparloženi duh negacije, a ne bilo kakve afirmacije!

Ključ kraljevskog Jajca dodjeljivan je i "Kunti i Panti", ali nacionalistička vlast zaobilazila je Gradimira Gojera. Za sve što sam ugradio u uspon Pozorišnih/kazališnih igara zaslužio sam zaborav!

Znam da ni festivalsko Brčko neće dopustiti da se dostojanstveno oprostim od dragog mi grada na Savi. Znam, jer nitko ni u tom gradu ne cjeni ono što sam godinama unosio u brčanske festivalske sadržaje. Znam da tamo stoluju i u kulturi i u politici oni koji nikakav refleks ne gaje prema ljudima od kulture i umjetnosti.

Neka bude tako.

Ali dok se ne uvjerim da ima dovoljno mlađih, talentiranijih i sposobnijih kojima daju šansu, biću tužan i ogorčen.

A tako bih volio s ovoga svijeta otići sretan i spokojan!