Osnivač gruzijske vladajuće stranke, milijarder, bivši premijer Bidzina Ivanishvili, rekao je da će da donira 30 miliona larija (10,7 miliona dolara) nacionalnoj fudbalskoj reprezentaciji pošto su pobijedili Portugal u posljednjoj utakmici grupe F na Euru u Njemačkoj i plasirali se u osminu finala.

U saopštenju, njegova stranka Gruzijski san rekla je da je Ivanishvili čestitao timu i obećao novac iz svoje dobrotvorne fondacije kao priznanje za ono što je nazvao “historijiskom pobjedom iz snova“.

Ivanishvili, čije se bogatstvo procjenjuje na pet milijadi eura, obećao je dodatnih 10 miliona ako Gruzija u nedjelju pobedi Španiju osmini finala.

Rođen u Gruziji, Ivanishvili se obogatio u Rusiji 90-ih, prije nego što se vratio kući i osnovao Gruzijski san 2011. Pobedio je na izborima 2012. i bio premijer godinu dana.

Gruziji je ovo prvo veliko takmičenje od samostalnosti 1991. godine. A na ovom Evropskom prvenstvu pokazali su kako su talentovana reprezentacija koju predvodi zvezda Napolija Khvicha Kvaratshkelija.

Najbolji strijelac prvenstva posle grupne faze je 23-godišnji gruzijski napadač Georges Mikautadze sa tri gola.