U 2023. godini, trend migracije hrvatskih državljana prema Njemačkoj dramatično se promijenio, saopćio je Savezni ured za statistiku u Njemačkoj.

Po prvi put od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, više hrvatskih državljana iselilo se iz Njemačke nego što ih je u nju doselilo.

Prema statističkim podacima, prošle godine je 20.604 hrvatskih državljana doselilo u Njemačku, što predstavlja najmanji broj od 2013. godine.

Istovremeno, 24.241 hrvatski državljanin napustio je Njemačku, što ukazuje na pad od 3.637 u broju hrvatskih migranata u Njemačkoj tokom 2023. godine.

Ukupan broj hrvatskih državljana koji su živjeli u Njemačkoj krajem 2023. iznosio je 434.035. Ovaj trend obrnutog kretanja povezan je s općim padom broja useljenika u Njemačku u protekloj godini, čemu je pridonijelo smanjenje broja useljenika iz drugih zemalja, uključujući izbjeglice iz Ukrajine.

Također se ističe da je trend useljavanja hrvatskih državljana u Njemačku u kontinuiranom padu od 2019. godine.

Izvještaj također bilježi porast u broju useljenika s Kosova te iz Sjeverne Makedonije, dok se broj migranata iz drugih novijih članica EU, poput Rumunjske i Bugarske, smanjuje.

Značajan rast primjećen je i kod useljenika iz zemalja poput Sirije, Afganistana i Turske, koji često dolaze kao tražitelji azila.