Četvero članova najbogatije britanske porodice kažnjeno je zatvorskom kaznom zbog izrabljivanja posluge koju su u svoju ženevsku vilu doveli iz Indije, piše u subotu BBC.

Švicarski sud kaznio je Prakasha Hinduju, njegovu suprugu Kamal, sina Ajaya i njegovu suprugu Namratu zbog izrabljivanja i protuzakonitog zapošljavanja. Dobili su kazne od četiri do četiri i pol godine, ali su oslobođeni optužbe o krijumčarenju ljudi, piše Dnevnik.

Njihovi advokati najavili su da će se žaliti na ovu presudu. Robert Assael, jedan od pravnika, ispred suda je rekao da je šokiran te da će se boriti za svoje klijente do kraja.

Troje radnika dovedeno je iz Indije, a porodica Hinduja im je navodno plaćala samo sedam funti po satu za 18 sati duge dnevne smjene, što je deset puta manje od minimalne satnice određene švicarskim zakonima. Hinduje su radnicima zaplijenili pasoše.

Posluga tvrdi da ih im je ta bogata porodica čije se bogatstvo procjenjuje na 37 milijardi funti (85.5 milijardi KM) rijetko dopuštala napustiti kuću, smještenu u bogatoj ženevskoj četvrti Cologny.

Tužitelji su tokom procesa isticali da je porodica izdvajala više za svog psa nego za poslugu.

Odbrana je tvrdila da su zaposlenici dobivali velikodušne beneficije, nisu držani u izolaciji te su mogli napustiti vilu kad god su htjeli. Posluga je bila zahvalna Hindujama što su im pružili bolji život, tvrdi Assael.