Sukob velikih razmjera između Izraela i Hezbollaha vjerovatno će izbiti u narednih nekoliko sedmica ako Jerusalem i Hamas ne postignu sporazum o prekidu vatre u Gazi, pokazuju američki obavještajci.

Američki zvaničnici pokušavaju uvjeriti obje strane na deeskalaciju - zadatak koji bi bio znatno lakši sa prekidom vatre u Gazi. Ali taj sporazum je u napetim pregovorima i američki zvaničnici nisu uvjereni da će Izrael i Hamas pristati na dogovor na stolu u bliskoj budućnosti. U međuvremenu, Izraelske odbrambene snage i Hezbollah izradili su planove borbe i u procesu su pokušaja nabavke dodatnog oružja, prema dvojici visokih američkih zvaničnika upućenih u obavještajne podatke, piše Politico.

Obje strane su javno rekle da ne žele ići u rat, ali visoki Bidenovi zvaničnici sve više vjeruju da će intenzivne borbe vjerovatno izbiti uprkos naporima da se pokušaju spriječiti.

Rizik je sada veći nego u bilo kojem drugom trenutku posljednjih sedmica, prema još jednom visokom američkom zvaničniku, koji je, kao i drugi u ovoj priči, dobio anonimnost da slobodno govori o osjetljivim obavještajnim podacima.

Rat između Izraela i Hezbollaha mogao bi zapaliti sukob koji bi prisilio SAD da pomognu u odbrani Jerusalema i tjerao Bidenovu administraciju da se dublje angažira u regiji koju je godinama pokušavala napustiti. Također riskira još jednu humanitarnu katastrofu, udarivši humanitarnu zajednicu u vrijeme kada je već nategnuta i pokušava upravljati krizom u Gazi.

Američka obavještajna služba nudi nešto konzervativniju procjenu od onih koji dolaze iz dijelova Evrope. Neke evropske zemlje računaju da bi se rat između Izraela i Hezbollaha mogao dogoditi za nekoliko dana. Mnogi su savjetovali svojim građanima da napuste Liban. Kanada se također sprema da evakuira hiljade iz zemlje. State Department je u četvrtak izdao savjet za putovanja za američke državljane, pozivajući ih da "snažno preispitaju" putovanje u Liban.

Dvojica visokih zvaničnika naglasila su da nije jasno kada bi tačno rat mogao početi, ali su istakli da Izrael pokušava brzo obnoviti svoje zalihe i kapacitete trupa.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je da administracija radi na "diplomatskoj rezoluciji" koja bi omogućila građanima Izraela i Libana da se vrate svojim domovima.

- Također nastavljamo sa naporima da osiguramo sporazum koji bi doveo do trajnog okončanja rata u Gazi - rekla je ona.


- Sporazum o prekidu vatre i taocima u Gazi će ubrzati mogućnost napretka, uključujući trajnu sigurnost i mir duž sjeverne granice Izraela s Libanom. Taj dogovor je sada s Hamasom. Odluka je u rukama Hamasa.

Bidenova administracija sedmicama je pokušavala uvjeriti obje strane da ne idu u rat. Najviši američki zvaničnici, uključujući Amosa Hochsteina, izaslanika za Bliski istok, otputovali su posljednjih dana u regiju kako bi pokušali vratiti mir.

Uprkos tim naporima, visoki zvaničnici Bidena rekli su da eskalacija tenzija na izraelskoj granici - i nedostatak bilo kakvog značajnog pokreta u pregovorima o prekidu vatre - idu ka ratu.

- Nasralahova logika… je da je sve to vezano za Gazu, i dok ne dođe do prekida vatre u Gazi, pucanje na Izrael neće prestati - rekao je visoki zvaničnik Bidenove administracije novinarima u srijedu. “Iskreno, u potpunosti odbacujemo ovu logiku.”

Američki zvaničnici rekli su za Politico da obavještajni podaci ukazuju na to da će se katalizator rata — veliki napad bilo koje strane, naprimjer — dogoditi bez najave.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant, koji je ove sedmice posjetio Washington, rekao je novinarima u srijedu da Izrael "ne želi rat".

Dodao je: „Cilj je da se naši građani bezbjedno vrate kući. Radije to radimo putem razumijevanja, ali se pripremamo za svaki mogući scenarij.”