Irački migrant (27) silovao je i ugušio tinejdžericu dok je tonula jedrilica kojom su se vozili Sredozemnim morem.

Užasnuti svjedoci tvrde da je muškarac nasrnuo na 16-godišnjakinju nakon što je vidio da mu se žena i kći utapaju, iskaljujući svoj bijes na bespomoćnoj tinejdžerici, prenosi Daily Mail.

U brodolomu su poginuli desetine putnika, no napadač ga je preživio. Preživjela je i majka napadnute djevojke pred čijim očima se odvio napad, a čim su stigli na kopno, policiji je prijavila ubojstvo kćeri. Muškarac je u međuvremenu uhapšen pod sumnjom za ubistvo te je otkriveno kako je i žrtva bila iračkog porijekla te je s majkom putovala u Evropu.

Spašeno je 12 ljudi s broda za kojeg službenici vjeruju da je prevozio 70-ak ljudi, uključujući više od 20 djece. Jedan od spašenih kasnije je preminuo od zadobivenih ozljeda, a iz mora je izvučeno više od polovice tijela. Potvrđeno je da je jedrilica plutala u blizini Italije kad je muškarac svoju agresiju iskalio na 16-godišnjakinji što je dovelo do njene smrti.

Preživjeli su rekli radnicima humanitarnih organizacija da su putovali bez prsluka za spašavanje te da se neki brodovi nisu zaustavili kako bi im pomogli. Motor jedrilice navodno je eksplodirao, a na fotografijama se vidi kako plovilo tone. Preživjeli su prebačeni u luku Roccella Ionica, nakon čega je iz mora izvučeno još 35 tijela, od čega 15 djece.

UNHCR, Međunarodna organizacija za migracije i UNICEF tvrde da su migranti došli iz Irana, Sirije i Iraka. Brod, porijeklom iz Turske, potonuo je oko 120 nautičkih milja od južne obale Italije. Prema nevladinim organizacijama i izjavama obitelji žrtava, jedrilica je prevozila uglavnom kurdske migrante iz Iraka i Irana, zajedno s afganistanskim porodicama.


Policija u iračkom Kurdistanu u utorak je objavila hapšenje četiri osumnjičena trgovca ljudima zbog brodoloma. Preživjeli optuženi za ubojstvo pritvoren je u zatvoru u Catanzaru, glavnom gradu regije Kalabrije, saopćila je policija.