Tradicionalni odnos svekrve – snahe, opisan je kao nepodnošljiv, težak i loš, a danas je ova nepodnošljivost, često tema za viceve i ismijavanje. Što bi rekao naš narod: Udri brigu na veselje!


Danas živimo u 21. vijeku i danas su žene emancipovane. Današnji odnos svekrva – snaha možda više nije tako nepodnodnošljiv i nije više tako krut. Danas se ove dvije žene podnose. Ipak…

Danas je u mom inboksu osvanulo sljedeće pitanje:

Konačno odgovor: Gdje da sjedi svekrva, naprijed ili pozadi?

„Sutra idem na more. Sa mužem, trogodišnjim sinom i svekrvom. Ona nam čuva dijete, a budući da je put dugačak, ne znam da li da joj prepustim prvo sjedište? Inače, kad god idemo negdje, ako ona ide s nama, obavezno joj prepustim prvo sjedište, a ona naravno nikad ne odbija. I ja bih željela na prvo sjedište i ne mogu biti pametna šta da uradim!?“

Nedavno mi je jedna mlada klijentica pričala kako joj se udaje najbolja prijateljica i kako će živjeti u svekrvinoj kući:

„Doduše, imaju poseban stan, ali i veliku mahanu. Ulaz im je zajednički.“

Onda razmišljam kako ove mlade generacije baš žele da žive po holivudski i da im sve bude kao u filmu. A ženi koja mi piše, svekrva čuva dijete. I voli to dijete. Kad ona ode na posao, ostavlja dijete u sigurnim rukama. I kada bilo gdje ide, dijete joj je zbrinuto. A to je od neprocjenjive važnosti. Čak i na moru će joj čuvati dijete, dok ona mirno može sunčati svoju, da ne kažem šta.

Konačno odgovor: Gdje da sjedi svekrva, naprijed ili pozadi?

Jedna klijentica mi se žalila na „dobronamjerne“ savjete svoje svekrve:

„Kad kuhaš krompir, nikada nemoj da soliš dok ne bude skoro gotov. Bude mnogo ukusniji; Vidi, draga, ta ti suknja ne stoji dobro. Ona žuta ti je odlična. I sve tako. Kako treba da odgajam dijete, kako treba da se šminkam, te kako je ona ovo ili ono. Ja naprosto ne mogu više to da slušam. Popizdila sam, načisto.“

O odnosu svekrva – snaha napisala sam jedno poglavlje u knjizi „Terapeut ljubavi“ i smatram da je najbolje naći kompromis.

Ako svekrva čuva snahi dijete, to znači da snaha ima puno koristi od svekrve. Osim toga, kad god dođe snaha, svekrva se osjeća zapostavljeno, pa želi vratiti svoju poziciju. Ali, ipak treba imati na umu i uvažavati njene godine i iskustvo. Kada nam daje savjete, naš ego se buni i može doći do zategnute situacije. Ali, kad bismo mogli savladati ego i sagledati realnu stranu, mogli bismo svekrvi prići sa one mudre strane.

Na primjer, upitati je ponekad za savjet, ne zato što vam savjet doista treba, nego zato da joj date na važnosti. Ako vam je dala stan, ako vam čuva dijete, najmanje što možete da učinite je da joj ustupite prvo sjedište. Na takav način joj pokazujete da ju poštujete.

Nikome kruna sa glave neće pasti, ako popusti pred svojim egom. Svakako, niko i nema krunu. A ako uzmemo korijen riječi svekrva, dobit ćemo krv. Dakle, ona je krv vašeg muža. Ona je žena koja mu je podarila život. Ona je žena koja, i pored toga što je možda nepodnošljiva i zanovijetalo, ona je žena koja zaslužuje poštovanje. A kolo sreće se okreće. Tko bi doli, sad je gori, dakle ko je snaha, postat će svekrva i dobit će snahu.

Inače, ovo pitanje je prije nekog vremena potegla video blogerka i književnica Sara Sabri.