Međunarodni dan borbe protiv seksulnog nasilja nad ženama u ratu obilježen je u Foči. Tamo je bio i potpredsjednik Federacije Refik Lendo.

-Odlazak tamo znači dati podršku ženema koje su sve ovo vrijeme govorile o istini i tražile pravdu. Imale su hrabrosti da pošalju snažnu poruku, a to je suživot bez obzira na ono što se desilo. One pokazuju da se trebamo sjećati, ali i gledati u budućnost – kazao je gostujući u emisiji '7PLUS' Hayat TV.

Komentirao je i aktuelne političke teme te se osvrnuo na širenje crne liste na kojoj su se našli pravni subjekati i dva fizička lica povezana s mrežom podrške Miloradu Dodiku.

-Svi koji narušavaju Dejton, podrivaju suverenitet BiH i unose nemir i nesigurnost trebaju biti sankcionisani. I naš politički i pravni poredak bi trebao da poduzme mjere protiv svih koji veličaju ratne zločince i negiraju genocid, ali očito u našem pravosuđu nešto nedostaje – kazao je.


Lendo u '7PLUS': Dolazak helikoptera iz Srbije u Trebinje je vid agresije na BiH

Dosta se prašine diglo i nakon informacije da je jučer helikopter iz Srbije s policajcima osvanuo u Trebinju.

-To je onih 49. tačaka koje su potpisale Srbija i RS. Danas jedan helikopter, sutra eskadrila. Ovo je vid agresije Srbije na BiH u kojem helikopter prelazi vazdušni prostor i granicu i spušta se u grad na prostoru druge države. OHR treba reagovati – kazao je.

Osvrnuo se i na saslušanja Bošnjaka u RS-u kazavši kako su to pokušaji da im se zabrani da govore i da se sjećaju.

-Slučaj Emira Suljagića je pokazatelj da je naše pravosuđe u teškoj krizi – kazao je.