Umjesto da Dom naroda izvrši svoju ustavnu obavezu i odluči o Zakonu o južnoj gasnoj interkonekciji, Vlada Federacije je 4. maja 2023. protivno Ustavu povukla iz procedure Zakon o južnoj gasnoj interkonekciji, koji je prethodno usvojen u Zastupničkom domu. I prema riječima potpredsjednika Federacije Refika Lende, Vlada je ispunjavajući želje Dragana Čovića postupila suprotno Ustavu.

Ukoliko se već na narednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije, a ona je sutra, ovo ne nađe na dnevnom redu, djelovat će kako se od njega i očekuje, potvrdio je Lendo za našu TV-kuću. O važnosti ovog projekta prethodno su se oglašavali iz Ambasade SAD-a u našoj zemlji nazvavši dosadašnje pokušaje ali i povlačenje iz procedure korakom unazad.

Ambasada SAD-a u BiH smatra kako je plinovod Južna interkonekcija ključan za energetsku sigurnost Bosne i Hercegovine. Ovaj projekt od suštinskog je značaja za okončanje potpune ovisnosti BiH o Rusiji i njenom prirodnom plinu. Sjedinjene Države su dosljedno pozivale Vladu i Parlament Federacije BiH da podrže i usvoje verziju Zakona o Južnoj interkonekciji koju je usvojio Zastupnički dom u decembru 2021. Nažalost, od tada Parlament Federacije nije uspio ostvariti napredak u pogledu konačnog usvajanja zakona. Odbijanje izdavanja urbanističke saglasnosti za ovaj projekt od Federalnog ministra za prostorno uređenje također je razočaravajući, navode iz Ambasade.

I potpredsjednik Federacije smatra kako je aktuelna Vlada FBiH pala pod utjecaj HDZ-a. Prijedlog koji je „BH Gas“ prethodno dogovorio i usaglasio sa stranim ambasadama bio je dobar, te ga je što prije potrebno vratiti u parlamentarnu proceduru. Ukoliko to ne učine, spreman je djelovati.

Dodao je i to kako je od trenutka donošenja odluke visokog predstavnika tekao strogi ustavni rok od 45 dana za rukovodstvo Doma naroda Parlamenta Federacije da Prijedlog zakona o južnoj plinskoj interkonekciji uvrsti u dnevni red sjednice.


(A.Husnić)