Vlade Republike Srpske i Srbije održale su zajedničku sjednicu na kojoj su usvojile "Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda".

O tome se oglasio Refik Lendo, popredsjednik Federacije BiH.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

- „Svesrpski sabor“ usvojio je Deklaraciju koja u sebi sadrži pravne i političke alate kao podlogu ideološkim, teritorijalnim i historijskim pretenzijama srpske nacionalne politike protiv teritorijalnog integriteta, političkog suvereniteta i nezavisnosti drugih država i naroda.

Iz sadržaja Deklaracije izvodi se stvarna i neposredna opasnost koja se ogleda u jasnim instrukcijama i otvorenoj podršci Srbije, vlastima entiteta Rs da nastave sa podrivanjem Dejtonskog sporazuma i urušavanju ustavnog i pravnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Da su izjave o miru i poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma sadržane u Deklaraciji samo prazne floskule bez sadržaja i namjere, te da će srpska nacionalna politika krenuti u realizaciju Deklaracije, svjedoči i jučerašnje otvoreno i neposredno miješanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Srbije Miloša Vučevića u pitanje državne imovine Bosne i Hercegovine.

Duboko me zabrinjava odsustvo reakcije vlasti i nadležnih koji su u obavezi da štite teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost države. Posebno, odsustvo reakcije zabrinjava radi činjenice da raspravu o državnoj imovini Bosne i Hercegovine vode predsjednik Srbije i diplomatski predstavnici, prijateljskih ali ipak stranih država.

Podsjetit ću da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u Odluci u predmetu U-1/11 utvrdio da je država Bosna i Hercegovine jedini titulara prava vlasništva nad državnom imovinom, da je državna imovina sredstvo provođenja javne vlasti i da se pitanje državne imovine može urediti samo i isključivo zakonom usvojenim u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine - poručuju iz Lendinog kabineta.