Američki predsjednik Joe Biden prisustvovat će samitu lidera G7 u Italiji sljedeće sedmice, objavila je u utorak Bijela kuća.

Tokom događaja u Apuliji 13. i 14. juna, Biden i čelnici G7 "razgovaraće o nizu najhitnijih globalnih pitanja, uključujući nepokolebljivu podršku G7 Ukrajini, saopštila je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

- Lideri će unaprijediti napore da iskoriste imobilizirana suverena sredstva Rusije da pomognu Ukrajini, kao i akcije za nastavak nametanja troškova Rusiji i onima koji podržavaju ruske ratne napore. Lideri G7 će poduzeti korake za promovisanje ekonomske sigurnosti i otpornosti - navodi se u saopćenju.


Dodaje se da će Biden i čelnici G7 "također udvostručiti svoje obaveze da podrže zemlje u razvoju koje žele investirati u svoju budućnost i da pomognu u jačanju sigurnosti hrane i finansiranja zdravstva".
Grupa G7 naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih država svijeta. Čine ga predsjednici vlada Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije. Na sastancima učestvuju i predstavnici Evropske unije te Evropske komisije, javlja Anadolija.