Iako se raspucanci tradicionalno prave od čokolade, možete ih napraviti i s okusom limuna. Ovi suhi kolačići od kojih će zamirisati cijeli dom, izvana su hrskavi, a iznutra mekani.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

• 300 grama brašna
• jedan prašak za pecivo
• korica od jednog limuna
• sok od jednog limuna
• 100 grama šećera
• dva limun šećera ili kao zamjenu 20 grama šećera
• 100 grama maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi
• šećer u prahu

Priprema:

U manjoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a onda naribajte koricu od jednog limuna. U većoj posudi pomiješajte omekšali maslac, šećer i limun šećer. Dodajte jedno jaje pa umutite mikserom.

Sastojke iz manje posude prebaciti u veću posudu i kratko i na najmanjoj brzini umutite mikserom tek toliko da se formira tijesto. Tijesto formirajte u loptu i prekrijte prozirnom folijom te ostavite u frižider barem dva sata.

Nakon toga, papirom za pečenje obložite tepsiju, a rernu uključite na 180 stepeni. U jednu zdjelicu naspite šećer u prahu, a od tijesta formirajte loptice veličine oraha. Potom ih uvaljajte u šećer u prahu i redajte na tepsiju.

Raspucance pecite između 12 i 15 minuta na 180 stepeni. Kada ih izvadite, bit će nešto mekše pa ih je potrebno držati još nekih 15 minuta prije nego što ih želite poslužiti.