Preko 700 kilograma otpada izvukli su volonteri i ronioci kluba DPS Zagreb iz podmorja otoka Obonjana koje je poznato kao jedno od najčišćih na Jadranu, izvijestili su organizatori nedavne ekološke akcije u šibenskom arhipelagu.

Organizatori akcije – turistički resort Obonjan i Ronilački klubo DPS iz Zagreba – kažu da su iz mora izvadili sve ono čemu nije mjesto u ovom ekološki očuvanom maritimnom području.


Ono što su ronioci izvadili ovih dana ukazuje da su ljudske aktivnosti u kratkom roku uspjele integrirati značajnu količinu smeća budući je slična akcija organizirana prije dvije godine.

Pretpostavka je da je prikupljeno smeće odlagano na morsko dno s brodica koje ovim dijelom arhipelaga intenzivno plove, dok su dio nanijele morske struje, prenosi Hina.

- Nekoliko puta smo posjećivali Obonjan kao turistički posjetitelji i svaki puta nas je oduševljavala čistoća mora i prirodne ljepote koje ga krase. Iako smo sličnu akciju odradili prije koju godinu, zanimljivo je, ali donekle i tužno da se u relativno kratkom roku u podmorju našlo podosta smeća -rekao je Matko Pojatina, voditelj ronilačkog kluba DPS Zagreb.