Nezavisan stručnjak istražit će događaje oko ovogodišnje Eurovizije nakon niza kontroverzi, poput diskvalifikacije nizozemskog takmičara i propalestinskih protesta.

Međunarodno muzičko takmičenje diskvalificiralo je nizozemskog takmičara Joosta Kleina zbog "incidenta" u kojem je navodno verbalno prijetio zaposlenici produkcije, a izraelska takmičarka Eden Golan nastupala je u vrijeme pogoršanja humanitarne situacije u Gazi.

Izraelska nacionalna televizija kasnije je tvrdila da je bila suočena s "prikazima mržnje bez presedana" od drugih država. Organizatori Eurovizije potvrdili su da će se stoga provesti istraga tih događaja.


- Evropska unija radiotelevizija (EBU) želi stalno raditi na poboljšanju svojih usluga i događaja. Kako bismo dodatno ojačali eurovizijsko takmičenje, zatražili smo od nezavisnog stručnjaka da istraži ESC 2024. u Malmöu i s EBU-ovim vladajućim tijelima podijeli što je otkrio i zaključio kako bismo nastavili poboljšavati taj godišnji događaj - kažu organizatori.

Nakon takmičenja na kojem je pobijedila Švicarska, organizatori su najavili da će provesti istragu jer dio delegacija "nije poštivao pravila".

Tokom sedam dana dugog takmičenja propalestinski demonstranti stizali su pred lokaciju takmičenja kako bi izrazili podršku stanovnicima Gaze i kritizirali sudjelovanje Izraela.

Nastup njegove predstavnice dočekan je zvižducima i uzvicima negodovanja. Izraelsku delegaciju kritizirali su i drugi takmičari, poput irske Bambie Thug.