Penzionisani izraelski general-major Yitzhak Brik izjavio je da Hamas još uvijek kontroliše 80 posto tunela u Pojasu Gaze, prenosi Anadolu.

U tekstu za izraelski list "Maariv", Brik je naveo da je "Tel Aviv daleko od poraza protiv Hamasa, koliko je Istok od Zapada".

-Svaki dan proveden u ratu koji je izgubio svrhu iscrpljuje naše sposobnosti i uništava našu državu. Vojska se urušava, ekonomija Izraela propada, gubimo kontakt sa svijetom, a naša nacionalna moć je ozbiljno narušena - rekao je on.

Ističući da izraelska vojska nije mogla ostvariti ciljeve, Brik je kazao da je kopnena snaga izraelske vojske oslabljena jer ne može zamijeniti trupe koje su se mjesecima bez prestanka borile i platile visoku cijenu poginulima i ranjenim borcima.

Penzionisani izraelski general je rekao da se izraelska vojska povukla iz regiona u kojima se nalazila zbog manjka vojnika i nastavila napade racijama.

Više od 37.500 Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu