Američka ambasada u Sarajevu oglasila se danas povodom novih sankcija koje su uvedene firmama i osobama povezanim sa porodicom Milorada Dodika.

- Danas je Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva finansija (OFAC) odredio sedam subjekata (Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services, Una World Network i Sirius 2010) i dva pojedinca (Đorđe Đurić i Milenko Čičić) koji osiguravaju glavne izvore prihoda za korumpiranu pokroviteljsku mrežu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika - naveli su.

Iz Američke ambasade ističu da je Milorad Dodik zloupotrijebio svoj službeni položaj kako bi stekao lično bogatstvo kroz kompanije povezane s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom.

- Dok Milorad Dodik i njegova porodica pokušavaju destabilizirati regiju i ugroziti budućnost BiH u euroatlantskim institucijama, Sjedinjene Američke Države će nastaviti koristiti sankcije kao sredstvo protiv korupcije i pozivanja pojedinaca na odgovornost za svoje postupke. Osobe ili subjekti koji sudjeluju u aktivnostima s pojedincima i subjektima koji su danas sankcionirani riskiraju sankcije.