Boravak u velikom broju privatnih vrtića u Banjoj Luci ponovo je poskupio ove godine što je naljutilo mnoge roditelje.

Ovim povodom, predstavnici roditelja djece koja pohađaju privatne vrtiće, poslali su dopis gradonačelniku Drašku Stanivukoviću kao "reakciju na muk od strane Gradske uprave vezano za obećanja data na press konferenciji 12. juna".

Pitaju se šta se dešava sa obećanjem da će od 1. jula subvencije za svako dijete u privatnom vrtiću biti 100 KM, a za drugo dijete iz iste porodice 200 KM. Najavljeno je i da će od 1. avgusta svako dijete dobijati po 150 KM.

- Odluka još uvijek nije objavljena u Službenom glasniku. Mnogo roditelja nam se javilo privatno, ali i susreću nas na ulici i izražavaju sumnje, opravdane sumnje, da je ovo sve politička igra čiji su predmet naša djeca i mi sami – navodi se.

Nema sjednice

Tvrde da je dogovoreno da se o dodatnim prihodima za vrtiće raspravlja na vanrednoj sjednici Skupštine Grada.

-Već smo ušli u posljednje dane mjeseca juna, a u javnosti nema vanredne, ali ni redovne sjednice. Šta je odlučeno na kraju i kada možemo očekivati raspravu u Skupštini na ovu temu? - pitaju se.

U dopisu je naveden i slučaj PU ''Zvjezdica''.

-Roditeljima čija djeca pohađaju PU ''Zvjezdica'' je istekao rok za potpisivanje aneksa, zaključno sa 20.06.2024. godine. Prema komentarima u javnosti, većina roditelja je potpisala aneks i to iz dva osnovna razloga: nemaju alternativu, odnosno nemaju gdje da smjeste djecu dok oni obavljaju svoje poslovne obaveze, pa čak ni do oktobra, ukoliko vjeruju da će ispuniti obećanje i obezbjediti mjesto za njihovu djecu. Drugi, možda i veći razlog, je taj što nemaju povjerenja u Gradsku upravu i obećanja o riješavanju ovih problema - ističu ogočeni roditelji.

Oni izražavaju razočaranost i skeptičnost zbog neizmirenja obaveza već duže od pola godine te smatraju kako se vrši diskriminacija nad djecom ovog grada.

-Mi od svog cilja ne odustajemo i dalje ćemo se boriti, da li sa Gradskom upravom kao očekivanim saveznikom ili samostalno i/ili na suprotnim stranama – zaključuju predstavnici roditelja djece iz privatnih banjalučkih vrtića.