Ministarstvo odbrane Rusije objavilo video koji prikazuje aktivnosti Pacifičke flote na Kamčatki u okviru 11-dnevne zajedničke vojne vježbe sa kopnenim snagama.

Snage Pacifičke flote završavaju raspoređivanje u sklopu planirane bilateralne vježbe koja je počela u utorak, a u kojoj učestvuje 40 plovila i 20 letjelica.

-Na Kamčatki su brodske taktičke grupe Jedinice za zaštitu vodnog područja Komande trupa i snaga sjeveroistočne Rusije napustile svoju bazu, uvježbavajući povlačenje snaga iz simuliranog napada neprijatelja - saopštilo je Ministarstvo, dodajući da su minolovci igrali ključnu ulogu u obezbjeđivanju sigurnog prolaska odreda brodova kroz minska područja.

Pacifička flota nastavlja vježbu sa kopnenim snagama


Ministarstvo odbrane Rusije ranije je navelo da će obuka trajati do 28. juna u vodama Tihog okeana, Japanskog mora i Ohotskog mora, pod nadzorom komandanta Pacifičke flote admirala Viktora Liine, javlja Anadolija.

-Pomorci će u različitim fazama provoditi protivpodmorničke operacije, organizirati sve vrste odbrane brodskih odreda na moru, izvoditi zajedničke raketne napade na grupe brodova zamišljenog protivnika, provoditi obuku za odbijanje zračnih i pomorskih napada dronovima i izvoditi razne vježbe praktične borbene spremnosti - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da će u vježbi učestvovati i dalekometni protivpodmornički avioni Tu-142mz, Il-38 i Il-38N, helikopteri Ka-29 i Ka-27, te jedinice marinskog korpusa Pacifičke flote i borbene posade obalnih raketnih sistema.