Pripremno ročište parničnog postupka koji počinje po tužbi nastavnice historije iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Tatjane Stevanović počinje danas u višem sudu u Beogradu (Srbija).

Nastavnica, koja je ranjena u pucnjavi koja se dogodila u školi 3. maja, tužila je roditelje dječaka koji je pucao. Ovo je četvrti parnični postupak koji počinje protiv porodice Kecmanović.

U toku su parnice u po tužbama 27 članova porodice ubijene djece, po tužbi porodice Dukić, maloljetnog D. J, a sada i nastavnice historije. Očekuje se da počne najmanje još jedan parnični postupak.

Podsjetimo, Tatjana Stevanović je 3. maja, čuvši vriske u školi, otvorila vrata učionice, a dječak ju je tada pogodio sa nekoliko hitaca, nakon čega je ušao u učionicu i pucao na školske drugove iz razreda, ubivši dječaka i pet djevojčica.

Nastavnica historije Tatjana Stevanović, podsjetimo, podnijela je tužbu za naknadu nematerijalne štete parničnom odjeljenju Višeg sudu u Beogradu protiv oca i majke dječaka. Ona je pokrenula tužbu za pretrpljeni fizički bol i strah, umanjenje životne aktivnosti.

Tužba je podnijeta protiv roditelja jer oni ne odgovaraju za zločin koji je dječak počinio, ali odgovaraju za štetu koju je prouzrokovao.

Nastavnica nije tužila školu jer smatra da ne postoji odgovornost te obrazovne ustanove i da bi ishod bio isti i pri najpažljivijem nadzoru.

- Čula sam samo pucnje. Bez ikakvog dječijeg glasa. Bilo je jezivo. Strašna je pomisao da nisam uspjela da sačuvam moje đake. Više nikad neću moći da uđem u učionicu i radim svoj posao - rekla je Tatjana sedam mjeseci nakon pucnjave za Kurir.

Ona je ispričala da je K. K. otvorio vrata učionice i prvo pucao u nju.

- Pogodio me je u stomak. Vjerovatno je htio da me ukloni s puta, da bi mogao da obavi ono što je zamislio - rekla je.