Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da namjerava pobijediti republikanskog rivala Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u novembru, ne dajući nagovještaje da bi razmišljao o ispadanju iz utrke nakon slabašno vođene debate koja je razočarala njegove kolege demokrate.

- Znam da nisam mlad čovjek, da kažem očigledno - poručio je razdragani Biden na predizbornom skupu, dan nakon direktnog obračuna s njegovim republikanskim rivalom, koji je naširoko viđen kao poraz 81-godišnjeg predsjednika.

- Ne hodam tako lako kao nekada, ne govorim tako glatko kao nekada, ne raspravljam tako dobro kao nekada”, kazao je on, dok je publika skandirala: “Još četiri godine”.

- Ne bih se ponovo natjecao da ne vjerujem svim srcem i dušom da mogu raditi ovaj posao. Ulozi su previsoki - izjavio je Biden.

Bidenova verbalna posrtanja i povremeno vijugavi odgovori u debati pojačali su zabrinutost birača da možda neće biti sposoban da odsluži još jedan četverogodišnji mandat, i naveli su neke od njegovih kolega demokrata da se zapitaju mogu li ga zamijeniti kao svog kandidata za američke izbore 5. novembra.

Portparolka Bidenove kampanje: Radije bismo imali lošu noć, nego kandidata s lošom vizijom

Portparol kampanje Michael Tyler kazao je da nije bilo razgovora o toj mogućnosti.

- Radije bismo imali jednu lošu noć nego kandidata s lošom vizijom u koju želi da odvede zemlju - izjavio je on novinarima u predsjedničkom avionu Air Force One.

Predizborni tim održao je sastanak “sve ruke na palubi” u petak popodne kako bi uvjerio osoblje da Biden neće odustati od utrke, sudeći po tvrdnjama dvije osobe upoznate sa sastankom, prenosi Reuters.