Mostar je danas dobio koalicioni ugovor o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima. Koaliciju čine SDA, BH Zeleni i BPS Sefera Halilovića. O ciljevima, namjerama i ambicijama ovog koalicionog sporazuma i ukupnoj političkoj atmosferi u Mostaru razgovarali smo u današnjem izdanju emisije „Dobar dan BiH“ s Harisom Šabanovićem, članom SDA Mostar i zastupnikom u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

- Prije par sati smo potpisali koalicioni sporazum i tako se opredijelili za predstojeće izbore u Mostaru koji su, kao što znate, uvijek vrlo važni, a ovi su, možda, i historijski. Ova koalicija će građanima ponuditi 20 ključnih tačaka i pet principa koje ćemo predstaviti tokom kampanje, a koji će biti naša vodilja za rad u Gradskom vijeću u naredne četiri godine, pri čemu je, možda, najbitnije da smo za ravnomjeran razvoj grada Mostara u svim njegovim dijelovima bez dominacije i supremacije bilo koga nad drugim, da se zalažemo za ekonomske mjere, pitanje mladih ljudi i, svakako, reformu javne uprave koja je u Mostaru, nažalost, još vrlo troma - prezentira Haris Šabanović ključne detalje platforme ove koalicije i razloge okupljanja oko koalicije, napominjući da je taj poziv otvoren i za sve druge probosanske opcije.


„Poziv za samu koaliciju, naravno, ostaje otvoren do datuma prijava koalicija, ali i nakon završetka izbora, na bazi osvojenih i ostvarenih rezultata, mi ostajemo otvoreni za saradnju. Ideja je i da među tri trenutno postojeća probosanska bloka onaj blok koji osvoji najviše glasove bude predvodnik i da s ostala dva bloka zajedno kandiduje i izabere gradonačelnika Grada Mostara, koji će biti gradonačelnik svih građana Mostara, a ne samo jednog naroda.“

O izazovima na putu ispunjenja ovog cilja, odnosima s drugim probosanskim strankama, mogućim odgovorima i dogovorima te drugim političkim temama koje dotiču Mostar saznat ćete ukoliko pogledate cijeli razgovor koji je naša urednica Elma Odobašić vodila s Harisom Šabanovićem u današnjem izdanju emisije „Dobar dan, BiH“.
(B. Z.F.)