Potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma zaustavljen je rat u BiH. Pored zaustavljanja ratnih dejstava na području naše države, mirovni sporazum je obuhvatio niz pitanja oko uređenja BiH.

Sastavni dio Daytonskog sporazuma je i Anek 4 koji je odredio ustavno uređenje BiH. Da bi neki zakon bio usvojen mora proći duplu provjeru, odnosno mora se usvojiti i u Parlamentarnoj skupštini BiH ali i u Domu naroda BiH.

Nerijetko se dešavalo da neki zakon bude usvojen u Parlamentu ali da bude oboren u Domu naroda zbog načina glasanja ili zbog blokade ove institucije. Dovoljno je da tri delegata iz jednog kluba ne dođu na sjednicu ili da je napuste kako neki zakon ne bi bio usvojen ili kako bi ova institucija bila pod blokadom.

Ovaj mehanizam koji je dopušten po Daytonu su koristili hrvatski i srpski delegati kada su željeli da ostvare neke svoje zacrtane ciljeve. Međutim, prije skoro tri mjeseca ovaj mehanizam su iskoristili delegati iz Kluba Bošnjaka napustivši 14. sjednicu Doma naroda BiH.

Na ovoj sjednici je entitetskom većinom izglasan dnevni red na koji je uvršten prijedlog SDS-a o Ustavnom sudu BiH. Prema ovom prijedlogu 6 sudija bi bilo birano iz FBiH a 3 iz manjeg bh. entiteta RS.

Na ovu temu smo razgovarali sa Saferom Softićem, potpredsjednikom SDA, u emisji '7plus'.

-Krivac je većina koja je uvrstila neustavan zakon na dnevni red. To nije ni ustavno a ni poslovnički. Napustili smo sjednicu kako bi pokazali da tako to ne može. Za ova dva mjeseca nismo ni imali nikakvu sjednicu koju bi blokirali jer ne dolazi ništa od Vijeća ministara. Gosp. Varhely je dao zakone koje moramo usvojiti kako bi dobili pregovarača. A ništa se ne nalazi u proceduri. Priča se o političkim temama. Histerija se pravi oko Rezolucije u UN a ne radi se ono što bi nas približilo EU. Nismo nikakvu blokadu proglasili. Klub Bošnjaka će se sastati da se analizira ono što se dešava.
Iako je Klub Bošnjaka sastavljen od različitih političkih opcija Softić smatra kako je ovaj Klub stabilan. Kako kaže, osovina HDZ-SNSD minimizira ovaj Klub što im je neko to dozvolio.

-Mi smo jedinstveni. Ademović je član vladajuće koalicije ali smo sve odluke zajedno dogovarali. Nemamo tu problem. HDZ-SNSD od početka pokušava da minimizira Klub Bošnjaka jer odbijaju sve što dolazi od ovog Kluba. Neko im je to dozvolio a mi ćemo ipak donijeti ono što je najbolje za BiH. Da Vijeće ministara večeras pošalje budžet sutra bi bio na denvnom redu. U tom smislu i u smislu EU nema blokade. Blokada stoji na sjednici gdje se našao neustavan zakon – navodi Softić.