Iako će Plazma Sportske igre mladih kroz svoju turneju radosti putovati kroz Bosnu i Hercegovinu sve do sredine jula, protekle sedmice po prvi put je upriličena državna završnica za najmlađe SIM-ovce koji su se takmičili u igri između dvije vatre i atletici u okviru m:tel Dana sporta. Osim toga, odlučeni su i SIM državni pobjednici u šahu i stonom tenisu.

Grad Sarajevo i općina Ilidža, u periodu od 18. do 20. juna, bili su domaćini prve smjene državne završnice Plazma Sportskih igara mladih u ovoj sezoni, pri čemu su održana takmičenja u igri između dvije vatre, atletici, šahu i stonom tenisu. Više od 750 SIM-ovaca iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine uživalo je u trodnevnom druženju, takmičenjima i obilasku Sarajeva. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Visit Sarajevo pokrovitelji su obje smjene Velikog finala, koje se svake godine održava u glavnom gradu naše države.

U svojoj 14. sezoni Plazma Sportske igre mladih, osim što su povećale broj gradova i općina u kojima održavaju svoje takmičarske aktivnosti, po prvi put su organizovale i državnu završnicu za takmičenja u igri između dvije vatre i atletici – dvije sportske discipline koje se održavaju u okviru m:tel Dana sporta. Kroz ove dvije sportske discipline, koje su već treću godinu dio takmičarskih aktivnosti i za koje ne trebaju nikakvi posebni rekviziti niti velika sportska umijeća, Igre potiču djecu na bavljenje sportom od najranije dobi. Pravo učešća i ove godine imali su dječaci i djevojčice od 1. do 5. razreda osnovnih škola, a na državnu završnicu stigli su u pratnji svojih učitelja/ica i roditelja.

Sportske igre mladih BiH: Održana prva smjena Velikog finala za najmlađe SIM-ovce

Takmičenja u Moja Kravica Cup-u u igri između dvije vatre bila su najuzbudljivija, a održana su u dvije kategorije – 2015. godište i mlađi, te 2013. godište i mlađi. Igralo se gotovo cijelog dana, a u konačnici su prvo mjesto i priliku da našu državu predstavljaju na Međunarodnoj završnici u Splitu osvojile ekipe „Lavići“ iz Novog Travnika i „Punta Arenas“ iz Čapljine. U kategoriji 2015. godište i mlađi, osim medalja za prvo mjesto koje su otišle u Novi Travnik, medaljama za drugo mjesto okitili su se dječaci i djevojčice iz ekipe „Prijatelji“ iz Tomislavgrada, dok je treće mjesto osvojila vrlo simpatična ekipa „Baby Lasagne“ iz Posušja. U starijoj kategoriji bilo je još napetije, a na postolje za medalje su se, osim ekipe iz Čapljine, popele i ekipe „Vatrene lopte“ iz Novog Travnika, osvojivši drugo, i „Vatreni prvaci“ iz Sarajeva, osvojivši treće mjesto.
Kada je riječ o takmičenju u atletici, u kategoriji djevojčica za 2015. godište i mlađi, medalju za prvo mjesto osvojila je Nikolina Šobo iz Zvornika, koja je bila brža od Simone Bešlić iz Posušja i Emine Đaltur iz Sarajeva. U istoj starosnoj kategoriji, najbrži u konkurenciji dječaka bio je Afan Pezo iz Sarajeva (Ilidža), koji je iza sebe ostavio Arnela Zečevića također iz Sarajeva i Kenana Jašarevića iz Tuzle. U starijoj takmičarskoj kategoriji najbrži su bili Semina Mujanović iz Kalesije i Minel Imamović iz Novog Travnika.

Pokrovitelj regionalnih takmičenja Plazma Sportskih igara mladih i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta, a u saradnji sa specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima širom naše države promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, poštovanja, izvrsnosti i fair play. Na prvoj smjeni državne završnice Igre su ugostile i SIM-ovce koji su se u proteklom periodu u svojim gradovima takmičili u šahu i stonom tenisu. Svjetska šahovska federacija (FIDE) je i ove godine pokrovitelj šahovskih turnira u svim SIM državama, a i ova takmičenja održana su u dvije starosne kategorije. U konkurenciji dječaka Nikola Sibinčić iz Banje Luke osvojio je prvo mjesto u starijoj, dok je Ivan Ćorić iz Mostara osvojio prvo mjesto u mlađoj kategoriji. Medalje za prvo mjesto u konkurenciji djevojčica također su otišle u Banja Luku i Mostar, a osvajačice šahovskog turnira su Anastasija Đurić u starijoj i Lucija Galić u mlađoj takmičarskoj konkurenciji.

Sportske igre mladih BiH: Održana prva smjena Velikog finala za najmlađe SIM-ovce

Lutrija BiH Cup u stonom tenisu u konkurenciji djevojčica osvojile su Irina Petković iz Banja Luke i Nađa Đulović iz Tuzle, a u konkurenciji dječaka Nikša Vesović iz Banja Luke i Luka Sučić iz Zenice. Iako je Banja Luka prednjačila u broju osvojenih zlatnih medalja u pojedinačnim sportovima, medalje su još otišle i u Tuzlu, Foču, Zenicu i Sarajevo.

Takmičenja Igara u ekipnim sportovima se nastavljaju i dalje, a druga smjena Velikog finala zakazana je za sredinu jula.