Preskakanje tuširanja može biti veoma štetno, a zahvaljujući nakupljenoj prljavštini i znoju, neke posljedice nedovoljnog tuširanja uključuju neprijatan miris tijela, izbijanje akni, nakupljanje mrtve kože, gljivične infekcije i masnu kosu.

Međutim, s time se ne slažu svi, posebno ljudi koji tvrde da koža ima svoju prirodnu zaštitu u obliku loja, koji čuva njen zdrav sjaj i pH vrijednost, pa je po njima pranje tijela najbolje svijesti na samo onoliko koliko je nužno.

Evo šta se dešava sa tijelom ako se redovno ne tušira:

Loše bakterije stvaraju disbalans

Ljudska je koža prekrivena bakterijama (s oko čak 1000 različitih tipova) kao i gljivicama (dodatnih 80 tipova). Većina tih mikroba je dobra za nas i pomažu nam u borbi s onim lošim. Ono što sapun i voda rade je to da pomažu dobrim bakterijama u borbi s opasnim klicama, a bez toga naše tijelo postaje ranjivije na razne infekcije i probleme s nehigijenom od bakterija koje pokupimo na različitim mjestima – od javnog prevoza, teretane, s radnog mjesta i kontakta s drugim ljudima.

Netuširanje šteti koži

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora i upale u obliku osipa i iritacije. To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, koji mogu da pogoršaju svoju situaciju izbjegavanjem pranja, a postoji čak i zvanično medicinsko stanje, koje se odnosi na kožu sa zapostavljenom higijenom, "dermatis neglecta"(Sindrom zapuštene kože).

Miris se neminovno javlja

Dokazano najintenzivnija posljedica netuširanja, kao i ona koja se prva javlja, je neugodan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti, ljudsko tijelo uvijek proizvodi znoj, koji je jedan od načina rješavanja toksina iz organizma. Bakterije koje se u takvoj situaciji umnožavaju na koži proizvode gasove koji konzumiraju proteine i masne kiseline, a to proizvodi čak 30 različitih mirisa, u zavisnosti od ishrane i hormonalnog statusu pojedinca.

Tuš slobodno koristite svakodnevno, ali izbjegavajte svakodnevno korištenje gelova i agresivnih sredstava za pranje kože, pa je, posebno u zimskim mjesecima preporučljivo istuširati se povremeno samo vodom ili bejbi sapunom, savjetuju naučnici.