Prema pisanju lokalnih Burina je preminuo na Odjelu urgentnog bloka u Kantonalnoj bolnici Zenica a sve zbog, navodno, ranije dijagnosticiranog
karcinom zbog čega je krvario proteklih dana ali se ljekaru nije javljao.

Brojni prijatelji, poznanici iz njegove profesije ali i obični građani se opraštaju od glumca na društvenim mrežama.

„Sinoć nas je napustio naš Haris Burina.Rahmet ti duši veliki čovječe“, Stari hvala ti što si me naučio da je seljak opasniji od atomske bombe !Brate moj, hvala Ti za druženje i za saradnju, bio si divan, i čast je bila poznavati Te“, „Dragi naš Haris Burina. Da mu dragi Allah da sve dženetske ljepote a porodici sabura Amin“, „Na onaj svijet ode i Haris Burina, glumac originalnog glumačkog izraza. Rahmet mu duši.“, „Sjećam se da si mi za premijeru "Ćorkana" dao dva mala srca i da je to bila ulaznica za mene i moju prijateljicu.Lično si ti davao kome si smatrao da želiš da bude na tvojoj premijeri. Takav ,drugačiji,svoj,ono baš svoj oduvijek .Odmori tamo negdje Haris Burina .Odlaze nam prepoznatljivi ljudi naše Zenice “

Podsjećamo, Haris Burina je bio bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumac. Rođen je 2. februara 1963. u Zenici.


Godine 1982. upisao se na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za glumu, kao dio druge generacije. Već u toku studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: Audicija, Tetovirano pozorište, Otac na službenom putu, Kuduz.

Nekoliko godina živio je u Francuskoj, te osnovao pozorište “La Fenêtre” (“Prozor”), u kojem je nastala i njegova predstava Ptice Sarajeva.

Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu nastavlja rad u pozorištu, filmu i na televiziji. Zapažene su njegove uloge u filmovima Go West u režiji Ahmeda Imamovića i Nafaka režisera Jasmina Durakovića, a glumio je i u seriji Lud zbunjen normalan.