Svjetski lideri koji su se okupili u Švicarskoj kako bi razgovarali o miru u Ukrajini naglasili su važnost poštivanja Povelje Ujedinjenih nacija (UN), prenosi Anadolu.

Sastanak je poslao "snažan signal" ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, rekao je holandski premijer Mark Rutte na plenarnoj sjednici dvodnevnog mirovnog samita u švicarskom Burgenstocku.

-Mnogi za ovim stolom su rekli da je Rusija danas trebala biti ovdje. I u potpunosti se slažem. Trebali ste biti ovdje - rekao je Rutte.

Rutte je naglasio da je mir "moguć samo ako se Rusija pridržava osnovnih pravila i vrijednosti koje važe za sve".

-Ne zaboravimo, zato smo zajedno osnovali Ujedinjene nacije 1945. godine - poručio je premijer Holandije.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis naglasio je "važnost poštivanja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima".

-Ovo je apsolutni prioritet ne samo u Ukrajini, već i u Gazi, u Sudanu. Moramo prije svega dati prioritet zaštiti civilnog stanovništva - rekao je Mitsotakis.

Dodao je da je zaštita ukrajinske infrastrukture "apsolutno ključna za održavanje nivoa ukrajinskog izvoza", kako bi se održale globalne cijene hrane.

-Sastanak u Švicarskoj je način da se pokaže predanost međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, da se potvrdi primat Povelje UN-a, da se pošalje vrlo jasna poruka da se suverenitet mora poštovati - naglasio je Mitsotakis.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni rekla je da "odbrana Ukrajine znači braniti sistem pravila koji drži međunarodnu zajednicu na okupu i štiti svaku naciju".

Meloni, koja je nedavno bila domaćin trodnevnog samita G7 u svojoj zemlji, pozdravila je ishod i dogovor "da se do kraja godine stavi na raspolaganje približno 50 milijardi dolara dodatne finansijske podrške Ukrajini".