Trinaesti međunarodni turnir pod nazivom "Igraj fudbal, živi život" ove godine će se održati od 14. do 16. juna u glavnom gradu BiH, a utakmice će se igrati na stadionu Trening centra Igman Ilidža i u Centru za sport i rekreaciju "Safet Zajko".

Titulu najboljeg brani Lokomotiva iz Zagreba koje je prošle godine u finalu deklasirala sarajevske Plave rezultatom 7:1. U dosadašnjih dvanaest turnira Željezničar i Sarajevo su po tri puta dotakli vrh, dok su po jednom na tronu bili Rad, Crvena zvezda, Vardar, MTK iz Budimpešte, Slovacko (Češka Republika) i Lokomotiva (Zagreb).

Pravo nastupa imaju igrači do 16 godina

Organizator ovog događaja je, kao i prethodnih godina Udruženje za podsticaj kulture i sporta Profesional iz Sarajeva. Pravo nastupa imaju igrači do 16 godina, a turnir ima međunarodni karakter. Dakako, kvalitetne ekipe iz Evrope, regije i BiH nastupat će na ovom, već sada možemo reći, izuzetno kvalitetnom nadmetanju koju je potvrdilo svoju vrijednost.

Na 13. turniru "Igraj fudbal, živi život" učestvuju – Grupa A: FK Sarajevo, Spartak (Subotica), Budućnost (Podgorica) i Velež (Mostar).

U grupi B nadmetat će se: Željezničar (Sarajevo), Lokomotiva (Zagreb), AP Brera Strumica (Sjeverna Makedonija) i Brinje Grospulje (Slovenija).

Raspored turnira

Turnir će biti otvoren utakmicama 1. kola u petak 14. juna. U grupi B u Centru za sport i rekreaciju "Safet Zajko" snage će u 11:00 sati odmjeriti Željezničar i Brinje Grosuplje, dok će na istom terenu u 13:00 sati igrati Sarajevo i Velež u okviru grupe A. Istoga dana u popodnevnom terminu i na istom treneu u 16:00 sati će biti okršaj Budućnost – Spartak u grupi A, a u 18:00 sati igraju Lokomotiva - AP Brera Strumica (grupa B).
U subotu 15. juna na programu je 2. i 3. kolo. Ujutro u 9:00 sati u grupi A igraju Sarajevo – Budućnost (Trening centra Igman Ilidža), a na istom terenu u 11:00 sati u grupi B snage će odmjeriti Željezničar i AP Brera Strumica. Također, u 9:00 sati u Centru za sport i rekreaciju "Safet Zajko" u grupiA igraju Spartak – Velež, a u 11:00 sati u grupi B bit će dvoboj Lokomotiva – Brinje Grosuplje, na istom terenu. To su parovi drugog kola.

U popodnevnim satima igra se treće kolo. U trening kampu Igman Ilidža u 16:00 sati u grupi A bit će okršaj Velež – Budućnost, a u grupi B na istom terenu u 18:00 sati igraju AP Brera Strumica – Brinje Grosuplje. U Centru za sport i rekreaciju "Safet Zajko" u 16:00 sati snage će odmjeriti Sarajevo – Spartak (grupa A), a u 18:00 sati na istom terenu igraju Željezničar – Lokomotiva. Dakako, dvije prvoplasirane borit će se za prvo i treće mjesto.

U nedjelju 16. juna u 9:00 sati u Centru za sport i rekreaciju "Safet Zajko" bit će odigrana utakmica za treće mjesto između drugoplasirane ekipe u grupi A i B, dok će se finale igrati u 11:00 sati na istom terenu (dvije prvoplasirane ekipe u grupama).

Također, istoga dana u 9:00 sati u Trening centru Igmana Ilidža bit će okršaj za 5. mjesto između trećih u grupi Ai B, dok će u 11:00 sati na istom terenu biti utakmica za sedmo mjesto između ekipa koje su bile na četvrtom mjestu u grupama.

Novost je nagrada za najperspektivnijeg igrača turnira - "Saša Manigodić"

Ove godine pored ekipnih nagrada pehari i medalje za prva tri mjesta dodjeljuju se i pojedinačne nagrade za najboljeg igrača turnira, najboljeg strijelca turnira, najboljeg golmana turnira. Novost je da će se ove godine dodjeliti i nagradu na pomen prijatelja turnira Saše Manigodića koji je dao veliki doprinos svih godina u organizaciji ovog eminentnog turnira, a koji je inače radio kao trener u Omladinskoj školi fudbala FK Željezničar. Nagrada "Saša Manigodić" bit će dodijeljena za najperspektivnijeg fudbalera.

Mehmed Baždarević promotor turnira

Ispred Udruženja Profesional zahvaljuju se pokroviteljima i sponzorima, a treba naglasiti da se ovo takmičenje igra u sklopu ''Novogradskih dana''. Dejan Radović, direktor pomenutog udruženja, potcrtava kako se takmičenje ne bi moglo održati da nije sponzora.

Promotori ovog eminentnog turnira do sada su bili: Ivica Osim, Mirsad Fazlagić, Predrag Pašić, Vlatko Glavaš, Mladen Krstajić, Refik Šabanadžović. Ove godina ta čast je pripala Mehmedu Baždareviću.

Bez dvojbe, kvalitetne ekipe iz Evrope, regije i BiH nastupat će na ovom, već sada možemo reći, izuzetno kvalitetnom nadmetanju. Oko 200 maldih igrača iz 8 ekipa će nastupati na ovom takmičenju. Također, turnir je odlična prilika za klubove i mlade fudbalere da pokažu kvalitet, a ovo takmičenje promoviše grad Sarajevo, omladinski fudbal i zdrav način života.

Treba naglasiti da su prethodnih godina ,između ostalih, na ovom događaju učestvovali: Tin Jedvaj, Marko Grujić, Andrej Đokanović, Selmir Pidro, Vladan Kovačević, Amer Gojak, Marko Dabro.

Dosadašnji pobjednici i najbolji igrači turnira:
2012. godine – Željezničar, a Tin Jedvaj bio je najbolji igrač turnira
2013. godine – Rad (Beograd), a Marko Grujić bio je najbolji igrač turnira
2014. godine – Crvena zvezda, a Anes Vazda bio je najbolji igrač turnira
2015. godine – Željezničar, a Denis Žerić bio je najbolji igrač turnira
2016. godine – Sarajevo, a Stefan Mihajlović bio je najbolji igrač turnira
2017. godine – Sarajevo, a Armin Imamović bio je najbolji igrač turnira
2018. godine – Vardar (Skoplje), a Andrija Krivokapić bio je najbolji igrač turnira
2019. godine – MTK Budapest, a Gabriel Groznica bio je najbolji igrač turnira
2020. godine – Željezničar, a Armin Ramić najbolji igrač turnira
2021. godine – Sarajevo, a Bakir Nurković najbolji igrač turnira.
2022. godine – Slovacko, a Oliver Stecha najbolji igrač turnira.
2023. godine - Lokomotiva Zagreb, a Noa Godec najbolji igrač turnira