U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci mnogobrojni vjernici klanjali su bajram-namaz povodom Kurban-bajrama, jednog od dva najveća muslimanska blagdana.

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci klanjan bajram-namaz

Podijeliti radost sa okruženjem

Muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović čestitao je Bajram svim muslimanima.

-Iz Ferhat-pašine džamije u Banjaluci je upućena bajramska poruka danas da smisao i značaj žrtve u islamu znači jačanje ljudskih kvaliteta i doprinos društvu za kvalitetniji život u ovom svijetu. Tako da, svi sadržaji Bajrama koje muslimani prakticiraju u ovim danima imaju za smisao da se podijeli ta radost sa svojim okruženjem, porodicom, komšijama, saradnicima i da zajednički jače koračaju u svoje bolje sutra - rekao je muftija banjalučki.

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci klanjan bajram-namaz

Poštujte se, gledajte svoja posla

Istakao je da su radosni što je i javnost zainteresovana da se bajramska radost širi i da se ta poruka snage i kvalitetnijeg života pronosi dalje.

Među vjernicima koji su danas klanjali bajram-namaz je i Kerim Ašić iz Banjaluke koji rekao je da je malo ljudi, jer su otišli u inostranstvo.

-Poštujte se ljudi, samo radite, gledajte svoja posla, pustite ono kako se ko zove, kom se Bogu moli i šta je po vjeri - rekao je on.

Dodao da se to u Evropi malo gleda, ali "smo mi to stavili na prvo mjesto".

-Iz Sarajeva sam, poslovno sam ovdje i malo je teško Bajram provesti daleko od porodice i najdražih, ali oduševljen sam ovim džematom ovdje u Banjaluci i Bajram je najljepši praznik - rekao je Amar Bjelonja.

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci klanjan bajram-namaz
Nasko Halilović također živi u Sarajevu, a rođen je u Banjaluci, javlja Anadolija.

-Jutros sam maksuz došao da klanjam bajram-namaz i da posjetim mezare roditelja, prijatelja - rekao je Halilović.

Dodao je da mu je drago što su se mnogobrojni vjernici okupili danas u Ferhat-pašinoj džamiji, kao i što su džamije u Banjaluci obnovljene.

-Proslavićemo današnji Bajram u krugu porodice, prijatelja i komšija, na opštepoznat način uz bajramski ručak i prinošenje žrtve za Kurban-bajram - rekao je Sandi Šehić upućujući poruke mira i suživota.

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci klanjan bajram-namaz