Faruk Kapidžić, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Kantonu Sarajevo, dobio je punu podršku da pregovore o zajedničkom nastupu na Lokalnim izborima 2024. sa drugim političkim strankama, prvenstveno Strankom za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Demokratskom frontom (DF), dovede do kraja.

Ovo je jedini zvaničan zaključaj na sastanku Izvršnog odbora SDA KS održanom sinoć, potvrđeno je Faktoru.

Na sastanku sinoć u SDA je bilo govora o zajedničkim kandidatima za načelnike općina u KS sa strankama potencijalnim partnerima sa kojima se već neko vrijeme pregovara, u prvom redu SBiH-om i DF-om, kao i o drugim temama vezanim za Lokalne izbore koji će biti održani 6. oktobra.

Poznato je već neko vrijeme da, što se tiče SDA i SBiH stvari su poprilično jasne kada je u pitanju međusobna podrška kandidatima za načelnike, ali se čeka zeleno svjetlo iz DF-a u pogledu i njihovove pune podrške zajedničkom nastupu na izborima.

Muamer Bandić iz SBiH-a, zastupnik u aktuelnom sazivu Skupštine KS, danas je izjavio Faktoru kako je dogovor da se predlože kandidati za načelnike za koje smatraju da su najbolji za bilo koju lokalnu jedinicu.

Bandić je i mogući kandidat za načelnika Novog Sarajeva. Kao prijedlog za tu poziciju spominje se i ime SDA-ovog Kerima Balića. Navodno su sve tri stranke zadovoljne s oba predložena kandidata, a konačan izbor bit će poznat uskoro, piše Faktor.ba.

Na sastancima stranaka, kako smo već pisali, spominjala se i pozicija gradonačelnika Sarajeva. Iako sve zavisi od kapaciteta u općinskim vijećima nakon izbora, kao potencijalni kandidat spominje se aktuelni predsjednik KO SDA Faruk Kapidžić. SBiH je na sastancima, kako saznajemo, već istakao da bi dali podršku Kapidžiću.