Stotine vjernika koji su poginuli u žestokoj vrućini na ovogodišnjem hadžu nisu zvanično bili registrovani kod vlasti Saudsijske Arabije, što je dovelo do toga da mnogi nisu imali pristup vitalnim uslugama poput klimatizovanih autobusa i šatora za hlađenje, piše Reuters.

Smrtni slučajevi pokazuju veliki izazov za organizatore kako su klimatske promjene uzele danak u regiji: praksa zahtijevanja službenih dozvola za takve usluge izaziva zabrinutost da bi neregistrovani vjernici mogli sve više biti izloženi temperaturama opasnim po život.

Istovremeno, visoke cijene službenih ponuda za hadž tjeraju neke muslimane da idu jeftinijim nezvaničnim rutama, iako za njih nedostaju ključne dozvole, i da iskoriste ublažavanje ograničenja na neke druge vrste saudijskih viza.

Glasnogovornik sigurnosti saudijskog Ministarstva unutrašnjih poslova pukovnik Talal bin Shalhoub je u intervjuu za saudijsku TV kanalu al-Arabiya objasnio da je teško obezbjediti usluge i njegu neregistrovanim vjernicima koji nemaju dozvole.

Kritičari vlasti kažu da sve vjernike koji su došli da obave hadž, bez obzira na njihov status, treba zaštititi od vrućine, te navode da su se vlasti ove godine obračunale s posjetiteljima koji nisu registrovani.

- Ovaj fokus na registrovane posjete u odnosu na neregistrovane je lažna priča… Ako ste tamo i potrebna vam je pomoć, trebali biste imati pritup pomoći - rekao je Khalid al-Jabri, ljekar koji je radio za saudijsku sigurnosnu agenciju koja nadgleda hadž i trenutno je dio saudijske opozicije u egzilu.

Ured za međunarodne medije Saudijske Arabije nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Ministar zdravlja Saudijske Arabije Fahad Al-Jalajel rekao je u saopćenju da su zdravstvene vlasti pružale usluge neregistriranim hodočasnicima u 141.000 navrata tokom hadža.

Međutim, priznao je da su neregistrovani vjernici “pješačili velike udaljenosti pod direktnim sunčevim zrakama bez adekvatnog skloništa ili udobnosti”, i dodao da je 83 posto od 1.301 poginulih bilo među neregistrovanim posjetiteljima.

Posjetitelji su rekli da su oni bez dozvole morali hodati povremeno na temperaturama iznad 50 stepeni Celzijusa, dok je većina registrovanih hodočasnika mogla većinu putovanja obaviti klimatizovanim autobusima.

Hodočasnici su rekli za Reuters da su saudijski zvaničnici rutinski provjeravali autobuse prije polaska kako bi se uvjerili da su u njima samo registrovani posjetitelji.

Skoro dva miliona vjernika je ove godine otišlo u Meku kako bi obavili hadž. Nije poznato koliki je bio priliv neregistrovanih hodočasnika. Međutim, saudijski direktor javne sigurnosti Mohammed bin Abdullah al-Bassami rekao je ovog mjeseca da je kraljevstvo deportovalo 171.587 ljudi koji nisu bili stanovnici Meke, što se očigledno odnosi na ljude uhvaćene u pokušaju obavljanja hadža bez dozvole.

Smrtni slučajevi uzrokovani vrućinom tokom hadža nisu novost, ali klimatske promjene su učinile ovo putovanje sve opasnijim.

Studija iz 2021. pokazala je da ako se svijet zagrije za 1,5 C iznad predindustrijskih nivoa, rizik od toplotnog udara za vjernike na hadžu će biti pet puta veći. Svijet je na putu da dostigne 1,5 C zagrijavanja u 2030-ima.

- To je situacija koja se vremenom samo pogoršava - rekao je Elfatih Eltahir, kodirektor opservatorije Jameel i profesor na MIT-u, koji je objavio rad o opasnostima toplotnog stresa za hodočasnike 2019. godine.