U gradu Mostaru, kao i širom Bosne i Hercegovine, trend rasta cijena zemljišta značajno je utjecao na tržište nekretnina, uzrokujući sve češće odustajanje vlasnika od prodaje svojih parcela.

Franjo Sivrić, vlasnik agencije za nekretnine u Mostaru, ističe da je ponuda zemljišta u samom gradu gotovo iscrpljena.

“Čak i na preostalim lokacijama, većina zemljišta je već izgrađena ili su njihovi imovinsko-pravni odnosi nerezolvirani, što otežava njihovu prodaju”, naglasio je Sivrić za Bljesak.info. Dodaje kako su vlasnici zemljišta sve češće odlučili zadržati svoje nekretnine, motivirani trendom rasta cijena.

Cijene zemljišta variraju ovisno o lokaciji i karakteristikama parcele, što potvrđuje Edin Batlak iz agencije Agency Plus.

“Na rubnim dijelovima grada cijene se kreću oko 25 KM po metru kvadratnom, dok se u atraktivnijim dijelovima, poput područja blizu stare gradske jezgre, cijene penju i do 800 KM po metru kvadratnom”, pojasnio je Batlak.

Uprkos visokim cijenama, potražnja za zemljištem je znatno manja u odnosu na potražnju za stanovima.

“U Mostaru je veća potražnja za stanovima, čije cijene se kreću između 2.000 do 4.000 KM po metru kvadratnom, ovisno o starosti i lokaciji”, dodao je Batlak.

Nedostatak novogradnje i ograničena ponuda starijih stanova dodatno su pogoršali situaciju na tržištu nekretnina, prisiljavajući mnoge da razmotre alternative ili prošire svoju potragu na obližnje gradove kako bi pronašli adekvatno zemljište ili stanove.