Evropska unija želi da zakonom primora IT-kompanije da pažljivije prate korisnike. Naime, cilj je da se djeca bolje zaštite od seksualnog nasilja. Ono što je bitno napomenuti jeste da je Njemačka protiv aktuelnog prijedloga zakona.

Usvajanje ovog Zakona o zaštiti djece od seksualnog nasilja u Evropskoj uniji na čekanju je više od dvije godine. Danas (20. juna) trebalo bi da se o izmijenjenom nacrtu zakona glasa u Savjetu EU.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson o prijedlogu zakona ranije je kazala da je to neophodno za zaštitu djece: „Tu je da zaštiti djecu od seksualnog nasilja. Tu je da zaštiti žrtve ovih strašnih zločina na internetu."

Čak 60 odsto, odnosno tri od pet registrovanih prikaza seksualizovanog nasilja širom svijeta, nalaze se na nekom serveru u nekoj od zemalja EU, pokazuju podaci fondacije Internet Watch. Prema toj organizaciji, u Njemačkoj se količina takvih sadržaja u roku od godinu dana udesetostručila.

Suština predloženog zakona EU je da Google, Meta i ostale kompanije, mogu da budu obavezane da tehnički pregledaju sav sadržaj na svojim platformama – u potrazi za sadržajima seksualnog zlostavljanja. Zbog toga je taj zakon, posebno u Njemačkoj, postao poznat i kao „kontrola chatova".

U novoj verziji prijedloga zakona dodane su i neke novine: ako platforme budu obavezne da automatski skeniraju sav sadržaj, uključujući i chatove koji su zaključani za sve osim za učesnike chata, odnosno pošiljaoca i primaoca poruke, audio-poruke bi trebalo da budu isključene, prenosi DW.

Osim toga, korisnici bi prvo morali da pristanu na automatizovani screening. Ako to ne urade, više neće moći da šalju slike i video-zapise na odgovarajuću platformu.

Nek platforme prijete odlaskom iz EU. Prije svega su operateri servisa za razmjenu poruka Signal i Threema najavili su da će ukinuti svoje usluge u EU ako budu obavezni da skeniraju šifrovane poruke.

Ipak, novi prijedlog mogao bi da dobije neophodnu većinu kod 27 država članica – i bez Njemačke koja će glasati protiv.

Njemačka će glasati protiv zakona. „Odbacujemo takozvanu kontrolu chatova", rekla je u srijedu njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser (SPD).