Pobjedom reprezentacije Hrvatske ukupnom poretku danas je na Olimpijskom bazenu Otoka završeno peto izdanje međunarodnog paraplivačkog mitinga „Sarajevo open 2024.“.

Dvodnevni plivački spektakl obilježio je i simboličan čin ispraćaja Ismaila Barlova reprezentativca Bosne i Hercegovine na Paraolimpijske igre koje će ovog ljeta biti održane u Parizu.

Popularnom Barli uručena je „simbolična avio karta, a jednu od posljednjih provjera uoči nastupa na najvećoj sportskoj smotri svijeta u Sarajevu su ovog vikenda osim Ismaila Barlova imali i hrvatski plivači Dino Sinovčić i Paola Novina, te Umut Unlu iz Turske, koji su također vlasnici normi.

Hrvatska paraplivačka reprezentacije sa najviše osvojenih bodova ujedno je odbranila prošlogodišnji trofej na mitingu „Sarajevo open 2024“. Drugo mjesto pripalo je organizatorima takmičenja Plivačkom klubu SPID, ispred ekipe Cipal iz Splita.

Na dvodnevnoj paraplivačkoj smotri nastupilo je preko 100 takmičara iz 17 klubova iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Njemačke, Turske i Bosne i Hercegovine, među kojima i nekoliko svjetskih i evropskih prvaka i rekordera.

Takmičenje „Sarajevo open“ je uvršteno u kalendar Svjetske paraplivačke federacije.

- Ponosni smo što je upravo Sarajevo bila jedna od posljednjih provjera za neke od učesnika predstojećih Paraolimpijskih igara u Parizu. Zahvaljujemo se našim gostima što su svojim učešćem i vrhunskim rezultatima uveličali još jedan u nizu mitinga „Sarajevo open“. Nadamo se da smo bili dobri domaćini i radujemo se novom susretu u Sarajevu 2025. godine - saopšteno je iz Plivačkog kluba SPID.