Nasloni za glavu su ugrađeni u sve automobile, ali ono što mnogi vozači ne shvataju je da imaju i bezbjednosnu funkciju i pomažu u podršci vratu u slučaju sudara. Ovo može spijrečiti povredu osnove vrata i ublažiti posljedice trzajne povrede.

Međutim, stručnjaci Swansway Motor Group-a tvrde da postoji još jedan razlog za korišćenje naslona za glavu kojeg „mnogi vozači možda nisu svjesni“.

Iako nije dizajniran iz tog razloga, šefovi automobilskih kompanija tvrde da bi naslon za glavu mogao da se koristi kao uređaj za bjekstvo u hitnim slučajevima. Stručnjaci kažu da neka vozila imaju odvojive naslone za glavu koji mogu pomoći vozačima i putnicima da razbiju prozore da pobjegnu iz vozila ako ne mogu da izađu.

Portparol Swansway Motor Group-a je rekao: „Iako može izgledati čudno da se naslon za glavu može potpuno ukloniti sa sjedišta, važno je da vozači i njihovi putnici budu svjesni njegove upotrebe koja može da spase živote. Većina naslona za glavu može se lako ukloniti pritiskom na dugme na dnu i izvlačenjem naslona za glavu iz sedišta.”