Uveliko je poznato da je med vrlo zdrava namirnica. Između ostalog, bogat je antioksidansima i antibakterijskim agensima koji pomažu u jačanju imuniteta, što je posebno važno u ovo doba godine kad vlada grip.

Uz med se lakše borimo protiv infekcija uzrokovanih mikroorganizmima poput bakterija, gljivica i brojnih virusa. Ipak, pokazalo da med može biti još moćniji ako se u njega ubaci jedan dodatak.

Svojevrsni sirup od meda i borovih iglica ima brojne prednosti. Ova smjesa pomaže kod imuniteta, a lako se pravi. Treba znati da je najbolje birati iglice smreke, bijelog bora, jele, a izbjegavati tuju i tisu.

Za šta su dobre borove iglice

Borove iglice se od davnina koriste, prije svega kao čaj. Imaju antibakterijska svojstva i vrlo su bogate vitaminom C, a vjeruje se da pomažu kod iskašljavanja i problema sa disajnim putevima.

U kombinaciji s medom borove iglice su vrlo efikasne kod kašlja i upale grla.
Kako napraviti sirup od meda i borovih iglica

Ako u med dodate ovaj sastojak, dobijete sirup koji kažu da je najbolja odbrana od virusa

Sirup od meda i borovih iglica se zaista jednostavno pravi. Sem ova dva sastojka ne treba vam više ništa. Biće dovoljno da iglice pažljivo otkinete sa četinara i po potrebi isperete.

Stavite ih u teglu od kilogram i napunite 3/4. Prelijte med preko borovih iglica da ga prekrije, a zatim promiješajte varjačom. Ostavite malo da se slegne, pa dolijte još meda.

Čvrsto zatvorite teglu i okrenite je nekoliko puta tako da med prekrije sve iglice. Ostavite da odstoji 10-15 dana. Promiješajte s vremena na vrijeme. Potom procijedite kroz sitnije sito u čistu teglu da biste uklonili borove iglice.

Koristite ovaj sirup kao što biste inače koristili med – recimo, jednu kašiku pred spavanje, a možete i da dodate u čaj ili namažete na tost. A ako vas boli grlo, uzmite jednu kašiku po potrebi.