Jelo se sastoji od pohovanog pilećeg filea koji se prekriva slojem umaka od paradajza i narendanog sira, obično mozzarelle i parmezana, a zatim se peče dok se sir ne otopi i postane zlatno-smeđi.
Sastojci:
Piletina:
4 pileća fileta (oko 150 gr svaki)
1 jaje
100 gr glatkog brašna
100 gr krušnih mrvica
50 gr narendanog parmezana
1 kašičica origana
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
ulje za prženje
Marinara umak:
400 gr pelata
1 glavica crvenog luka
2 čehna bijelog luka
1 kašičica origana
1 kašičica šećera
1 kašika maslinovog ulja
so i biber
Dodatno:
200 gr mozzarelle narezane na ploške
50 gr narendanog parmezana
Priprema:
1. Pripremite marinara umak
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani crveni luk i pržite ga dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte sjeckani bijeli luk i pržite još minutu dok ne zamiriše. Umiješajte pelate, origano, šećer, sol i papar. Pustite da umak kuha na laganoj vatri oko 15-20 minuta, povremeno miješajući, dok se ne zgusne. Po želji, umak možete usitniti štapnim mikserom za glatku teksturu.

2. Pripremite piletinu
U jednu posudu stavite brašno, u drugu umućeno jaje, a u trećoj pomiješajte krušne mrvice, parmezan, origano, so i biber. Svaki pileći file prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje, a na kraju u smjesu od krušnih mrvica i parmezana. Pritisnite lagano da se mrvice dobro zalijepe. U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pržite pileće filete po 3-4 minute sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđi. Zatim ih stavite na papirnati ručnik da se ocijede, a zatim ih složite na dno vatrostalne posude.
3. Složite jelo
Preko svakog fileta ravnomjerno nanesite marinara umak, a zatim stavite ploške mozzarelle i pospite s parmezanom. Stavite posudu u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i zapecite 10-15 minuta, dok sir ne postane zlatno-smeđi.
4.
Poslužite
Jelo poslužite toplo, uz tjesteninu po izboru.
Prijatno