Jelo se sastoji od pohovanog pilećeg filea koji se prekriva slojem umaka od paradajza i narendanog sira, obično mozzarelle i parmezana, a zatim se peče dok se sir ne otopi i postane zlatno-smeđi.

Sastojci:

Piletina:

4 pileća fileta (oko 150 gr svaki)

1 jaje

100 gr glatkog brašna

100 gr krušnih mrvica

50 gr narendanog parmezana

1 kašičica origana

1 kašičica soli

½ kašičice bibera

ulje za prženje

Marinara umak:

400 gr pelata

1 glavica crvenog luka

2 čehna bijelog luka

1 kašičica origana

1 kašičica šećera

1 kašika maslinovog ulja

so i biber

Dodatno:

200 gr mozzarelle narezane na ploške

50 gr narendanog parmezana



Priprema:

1. Pripremite marinara umak

U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani crveni luk i pržite ga dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte sjeckani bijeli luk i pržite još minutu dok ne zamiriše. Umiješajte pelate, origano, šećer, sol i papar. Pustite da umak kuha na laganoj vatri oko 15-20 minuta, povremeno miješajući, dok se ne zgusne. Po želji, umak možete usitniti štapnim mikserom za glatku teksturu.

Došlo doba da se chicken parmigiana proba

2. Pripremite piletinu

U jednu posudu stavite brašno, u drugu umućeno jaje, a u trećoj pomiješajte krušne mrvice, parmezan, origano, so i biber. Svaki pileći file prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje, a na kraju u smjesu od krušnih mrvica i parmezana. Pritisnite lagano da se mrvice dobro zalijepe. U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pržite pileće filete po 3-4 minute sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđi. Zatim ih stavite na papirnati ručnik da se ocijede, a zatim ih složite na dno vatrostalne posude.

3. Složite jelo

Preko svakog fileta ravnomjerno nanesite marinara umak, a zatim stavite ploške mozzarelle i pospite s parmezanom. Stavite posudu u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i zapecite 10-15 minuta, dok sir ne postane zlatno-smeđi.

4.

Poslužite

Jelo poslužite toplo, uz tjesteninu po izboru.

Prijatno